Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Καλώς μας ήρθες χειμώνα!!


Ο μήνας Δεκέμβριος είναι το πρώτο παιδάκι του χειμώνα. Το χειμώνα κάνει κρύο και χιονίζει στις ορεινές περιοχές, γιατί μαζί με τον χειμώνα έρχεται και ο βοριάς που αφήνει πολλά δεντράκια γυμνά, σκορπίζει τα κιτρινισμένα φύλλα και παγώνει τα πάντα! Οι άνθρωποι ντύνονται με τα ζεστά τους ρούχα, χρησιμοποιούν τα μέσα θέρμανσης για να ζεσταθούν και να προστατευθούν από το κρύο. Οι πίνακες του Μονέ “Η κίσσα” και "το χειμώνα" είναι μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά για τον χειμώνα.

Κλοντ Μονέ "η Κίσσα",1868-69
Κλοντ Μονέ, το χειμώνα 1875

  • Δραστηριότητα 1: Να ζωγραφίσουν το δικό τους χειμερινό τοπίο... τα παιδιά δημιουργούν και μας εκπλήσσουν!
Εάν θέλουν να σχηματίσουν το δέντρο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χέρι και την παλάμη τους. (βλέπε εικόνα1).Στους πίνακες αποτυπώνεται το χρώμα του ουρανού, τη στιγμή που το φως του ήλιου, καθώς πέφτει, σχηματίζει πάνω στο χιόνι κάθετες γραμμές σε αποχρώσεις του γκρι και του γαλάζιου. Γιατί το λευκό δεν είναι ποτέ λευκό στη ζωγραφική. Δίνουμε στα παιδιά πινέλα και αναμιγνύουν τα χρώματα για να ζωγραφίσουν με αποχρώσεις του λευκού ένα χειμωνιάτικο τοπίο. Τα παιδιά επιλέγουν τους συνδυασμούς χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τις αποχρώσεις που θέλουν. Λευκό και λίγο μαύρο μας δίνει το γκρι, λευκό και μπλε μας δίνει γαλάζιο. Μια καλή ευκαιρία να πειραματιστούν με τα χρώματα.


                                                                                 εικόνα 1. 

  • Δραστηριότητα 2: Δημιουργώ τα δικά μου χιονισμένα δεντράκια.
Πάνω σε μαύρο χαρτόνι να σχεδιάσετε τον κορμό του δέντρου από εφημερίδα ή χαρτόνι γκι -καφέ και να βάλουν τα παιδιά πάνω στα γυμνά κλαδιά χιόνι με λευκή τέμπερα.

                                         
                         ομαδική εργασία "χιονισμένο τοπίο".

  • Αφήγηση παραμυθιού :"Κρύωσες Μάρκο" του Hest Amy.
Πρωταγωνιστής του παραμυθιού ο Μάρκος και η μαμά του, η Αρκούδα, μια ιστορία που εξελίσσετε μια κρύα νύχτα του χειμώνα  στην οδό Δαμασκηνιάς. Ξάφνου ο Μάρκος αρχίζει να βήχει: "Γκουχ, γκουχ!" . Ο Μάρκος έχει κρυολογήσει και η μαμά του κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα. Μια ιστορία πλημμυρισμένη από αγάπη, (και λίγο σιρόπι για τον βήχα), τρυφερή και λίγο συγκινητική,  με μπόλικες δόσεις ζεστού τσαγιού με μέλι και πολύ χιόνι! Για να δείτε τις εικόνες του παραμυθιού και να ακούσετε την αφήγηση πατήστε εδώ.

Μπορείτε επίσης να δείτε και να ακούσετε την αφήγηση του  παραμυθιού  "τα κατάφερες Μάρκο" πατώντας εδώ. 

Πρωταγωνιστής του παραμυθιού είναι επίσης ο Μάρκος. Ένα χειμωνιάτικο πρωί στον οδό Δαμασκηνιάς, η μαμά Aρκούδα και ο Mάρκος ετοιμάζουν μια γλυκιά έκπληξη για τους φίλους τους. Θα την κρύψουν σε δώδεκα μικρά κόκκινα σακουλάκια. Kαι ποιος φαντάζεστε πως θα τα μοιράσει από σπίτι σε σπίτι μόνος του, ολομόναχος;

  • Το εικονό-λεξο του χειμώνα.
Μπορείτε να διαβάζετε το εικονόλεξο και τα παιδιά να σας βοηθούν βλέποντας τις εικόνες.

  • Φυσικές επιστήμες: Τι  συμβαίνει τελικά με το χιόνι; Γιατί λιώνει; Και τί θα πει "λιώνει";
Επειδή το χιόνι είναι λίγο "δυσεύρετο" ( εκτός για αυτούς που μένεις στα βόρεια), μπορούμε να αρχίσουμε τις παρατηρήσεις μας χρησιμοποιώντας παγάκια! Τί θα συμβεί εάν βγάλουμε ένα παγάκι από το ψυγείο και το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου; 
  • Μπορούμε να πάρουμε δύο παγάκια και το ένα να το βάλουμε σε ένα ποτήρι και το άλλο μέσα σε ένα μπρίκι πάνω στο μάτι της κουζίνας. Τα παιδιά σίγουρα θα παρατήσουν- συγκρίνουν τις αλλαγές που θα συμβούν στα παγάκια, και πόσο τα επηρεάζει η θερμότητα.
  • Μπορούμε επίσης να βάλουμε νερό στην παγοκύστη και να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, έτσι ώστε να παγώσει το νερό και να γίνει παγάκι. Ένας τρόπος να καταλάβουν ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την σταγόνα που πέφτει από το σύννεφο και που αν έχει πολύ κρύο παγώνει και γίνεται νιφάδα.
  • Τραγούδια: "το τραγούδι του χειμώνα".
Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ, εάν θέλετε να ακούσετε το ορχηστρικό πατήστε εδώ.
                                  
  • Ας παίξουμε... δημιουργία παζλ!
                                            για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.


        

                                             για να δημιουργήσεις το πάζλ πάτησε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου