Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Τα ρούχα του χειμώνα...

Με αφορμή το κρύο των ημερών, και αφού μιλήσαμε για το χειμώνα, ξεκινήσαμε να διαπραγματευόμαστε τη θεματική ενότητα "Τα ρούχα του χειμώνα". Είναι ένα θέμα πολύ οικείο στα παιδιά και θεωρήσαμε ότι θα παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σας ετοιμάσαμε πίνακες αναφοράς για να κάνετε την εισαγωγή στο θέμα, εναλλακτικά θα μπορούσατε να πάρετε ένα κουτί και να κλείσετε μέσα ένα σκούφο, γάντια, κασκόλ, πουλόβερ και ανοίγοντάς το να ξεκινήσει η κουβέντα..

  • Δραστηριότητα 1: Φύλλα αξιολόγησης για τα ρούχα του χειμώνα.


Το παραμύθι με λίγα λόγια….
«Μια φορά κι ένα καιρό, μια χειμωνιάτικη μέρα ένας παππούς έχασε το γάντι του σε μια βόλτα στο δάσος. Ένα ποντικάκι που τριγυρνούσε εκεί γύρω μπήκε μέσα στο γάντι για να ζεσταθεί, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό και δεν γινόταν να αντέξει χωρίς φωλιά. Μετά μπήκε μέσα στο γάντι ο βάτραχος, μετά ο λαγός, μετά η αλεπού, ακολούθησε ο λύκος, το αγριογούρουνο και τελευταία κατάφερε να μπει η αρκούδα, έτσι όλα τα ζώα βρήκαν την ζεστασιά που αναζητούσαν. Προσπαθούσαν να βολευτούν μέσα στο γάντι και οι επτά, και  άρχισαν να χορεύουν πάνω στο χιόνι τόσο που το γάντι έμοιαζε σαν κουρδιστό παιχνίδι.  Κι ενώ προσπαθούσαν να χωρέσουν όλοι μέσα στο γάντι ο παππούς ξαναγύρισε. Όταν άκουσαν τις φωνές του παππού τα ζώα εξαφανίστηκαν και ο παππούς έμεινε με το ξεχειλωμένο γάντι  του αλλά και με την απορία πώς είχαν χωρέσει τόσα ζώα μέσα σε ένα γάντι». Μπορείτε να παρακολουθήσετε  το παραμύθι πατώντας εδώ. 

  • Δραστηριότητα 2: Ασκήσεις χρονικής ακολουθίας
Μπορείτε να πάρετε ένα γάντι, να εκτυπώσετε τις εικόνες από τα ζώα της ιστορίας που θα βρείτε παρακάτω  και να ζητήσετε από τα παιδιά  να τοποθετούν τα ζώα μέσα στο γάντι με την σειρά που εμφανίζονταν στην ιστορία του παραμυθιού «Το γάντι».

         Οι εικόνες βοηθούν τα  παιδιά να κατανοήσουν την  αλληλουχία των γεγονότων.

  • Δραστηριότητα 3 : Τα χρωματιστά μου γάντια!

Μπορείτε να αποτυπώσετε το περίγραμμα από τις παλάμες των παιδιών (και δεξιά και αριστερή) σε ένα Α4. Έπειτα τα χρωματίζουμε στο ίδιο μοτίβο. Κάθε παιδί επιλέγει το δικό του μοτίβο (π.χ ροζ με κίτρινες βούλες). Μπορείτε να διακοσμήσετε τα γάντια  με χάντρες κτλ). Εναλλακτικά μπορείτε να εκτυπώσετε το παρακάτω σχέδιο. 
                                                    


  • Δραστηριότητα 4:Φτιάχνω τις δικές μου γαντόκουκλες 
Τα παιδιά παίζοντας με τις γαντόκουκλες διασκεδάζουν, πλάθουν ιστορίες με καινούργιες λέξεις και ταυτόχρονα εξασκούν τη μικροκινητική, κάνοντας γκριμάτσες. Φτιάξτε λοιπόν υπέροχες κούκλες και διακοσμήστε τις με το προσωπικό γούστο των παιδιών.

Για να φτιάξετε μια όμορφη χειροποίητη κούκλα από γάντια μπορείτε να δείτε τα παρακάτω βίντεο:

  • πώς να φτάξετε γαντόκουκλα για κορίτσι.
  • πώς να φτιάξετε γαντόκουκλα για αγόρι.
  • Τραγούδι : "τα ρούχα του χειμώνα.
  • Το  τραγούδι είναι της Μαρίνας Ζαχαρία δημιουργός του ιστολογίου  "ΠΕΡΙ... ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ" .

               
    • Ας παίξουμε.. Δημιουργώ παζλ!

       για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.

                                         για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε  εδώ.        

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου