Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

'Εθιμα των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς


Σε λίγες μέρες ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα και βέβαια δεν μπορούν να λείψουν από αυτή τη γιορτή τα έθιμα, δηλαδή αυτά που συνηθίζουμε να κάνουμε τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Έτσι οι νοικοκυρές μπαίνουν στην κουζίνα και ετοιμάζουν τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, τους κουραμπιέδες με μπόλικη ζάχαρη άχνη, τα μελομακάρονα με το μέλι, τις δίπλες και το Χριστόψωμο, ένα γλυκό ψωμάκι με σταφίδες. Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα παιδάκια με τα τριγωνάκια τους, λένε τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φτιάχνουμε την βασιλόπιτα, που μέσα βάζουμε ένα φλουρί και όποιος το κερδίσει θα είναι ο τυχερός της Χρονιάς. Φυσικά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς έρχεται ο Άγιος Βασίλης με το έλκηθρο του, για να αφήσει το δωράκι κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτές τις ημέρες που γεννήθηκε ο μικρός Χριστός στην φάτνη, όλη η οικογένεια κάθεται γύρω από το γιορτινό τραπέζι, για να φάνε όλοι μαζί, να ανταλλάξουν δώρα και γλυκές ευχές, όπως Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

  • Αφήγηση παραμυθιού :«Σ' αγαπώ πιο πολύ κι απ' τα Χριστούγεννα»: Ellie Hattie. 
Ένα τρυφερό, εορταστικό βιβλίο για φίλους, την οικογένεια, τα Χριστούγεννα και την αγάπη!

για να ακούσετε το παραμύθι πατήστε εδώ.

Το μικρό αρκουδάκι ΑΓΑΠΑΕΙ τα Χριστούγεννα, όπως κι οι γονείς του. Είναι μια εκπληκτική, μαγική γιορτή που ζεσταίνει όλες τις καρδιές! Άραγε υπάρχει κάτι στον κόσμο που να αγαπάει περισσότερο αυτή η υπέροχη αρκουδο-οικογένεια; Ένα τρυφερό, εορταστικό βιβλίο για φίλους, την οικογένεια, τα Χριστούγεννα και την αγάπη!

  • Δραστηριότητα 1: Χριστουγεννιάτικο δεντράκι από χοντρό χαρτόνι και το στολισμένο με κουμπιά.
Μια κούτα μπορεί να φανεί τόσο μα τόσο χρήσιμη, μετατρέποντας την σε Χριστουγεννιάτικο δεντράκι! Αρχικά θα κόψετε την κούτα σε σχήμα τριγωνικό και θα το χαράξετε στην μέση στο κάτω μέρος(βλέπε την εικόνα 1)όπου και θα ενσωματώσετε ένα μικρό κομμάτι χαρτόνι για να μπορεί να σταθεί το δεντράκι.
εικόνα 1
έπειτα μπορούν τα παιδιά να χρωματίσουν το δεντράκι πράσινο χρώμα χρησιμοποιώντας το πινέλο τους.
και αφού στεγνώσει το χρώμα, μπορούν να βάλουν τα παιδιά αρκετή κόλλα και να κολλήσουν τα αγαπημένα του κουμπιά.
  • Αφήγηση παραμυθιού :«Οι κουραμπιέδες της μάγισσας Κουτουρού» της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη


για να ακούσετε το παραμύθι πατήστε εδώ.

Η μάγισσα Κουτουρού αποφασίζει να φτιάξει κουραμπιέδες για τις φίλες της. Ψάχνει το βιβλίο με τις μαγισσοσυνταγές της γιαγιάς της. Δεν το βρίσκει πουθενά! Συμφορά! Θα τους φτιάξει από…το μυαλό της! Στην τεράστια λεκάνη της ρίχνει διακόσια τσουβάλια φεγγαροαλεύρι, πεντακόσια τσουβάλια αστροζάχαρη, τρεις χιλιάδες πεντακόσια φλιτζάνια καλοσυνοβούτυρο και άλλα υπέροχα υλικά!Κουραμπιέδες Κουτουρού...άμα φας χάνεις το νου…

Εκατομμύρια μοσχομυριστοί κουραμπιέδες είναι πανέτοιμοι προς διανομή. Συσκευάζονται σε πολύχρωμα κουτιά και δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, η μάγισσα μπαίνει στο αμάξι της και πετάει στη λεωφόρο του ουρανού. Μα σε μια στροφή φρενάρει κι όλοι οι κουραμπιέδες γίνονται μαλλιά κουβάρια και κατρακυλούν στη γη. Να ‘ξερε με πόση μαγεία πασπάλισε τον κόσμο η μάγισσα Κουτουρού...

  • Δραστηριότητα 2:  Μπορείτε να φτιάξετε τους δικούς σας υπέροχους κουραμπιέδες, να τους πασπαλίσετε με τη δική σας “μαγική” άχνη και να κεράσετε όσους αγαπάτε.

Όπως είχαμε αναφέρει  και σε παλαιότερη ανάρτηση είναι μία δραστηριότητα που βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται με μαθηματικό τρόπο. Είναι αναγκαίο να τους δίνουμε ευκαιρίες να εξερευνούν, να χειρίζονται και να οργανώνουν συγκεκριμένα υλικά προτού τους ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν αφηρημένα σύμβολα. 

Για την εκτέλεση της συνταγής τα παιδιά καλούνται :

Α)Να συγκεντρώσουν τα υλικά π.χ αλεύρι, ζάχαρη, βανίλιες.... (σύγκριση ποσοτήτων, μέτρηση, αριθμός).

 Β)Να ακολουθήσουν την σειρά με την οποία θα αναμειχθούν τα υλικά σύμφωνα με την συνταγή, δηλαδή να ανακατέψουν πρώτα το βούτυρο  με ..... (έννοιες χρόνου, διαδοχής ενεργειών). 

  • Κάλαντα Χριστουγέννων-κάλαντα Πρωτοχρονιάς...
    Για να ακούσετε τα κάλαντα των Χριστουγέννων πατήστε εδώ.
          Για να ακούσετε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς πατήστε εδώ.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου