Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ουράνιο τόξο είμαι εγώ...μετά τη βροχή σα βγω όλοι με κοιτούν με θαυμασμό!!


Μετά τη βροχή σα βγω,
όλοι με κοιτούν με θαυμασμό!
Έχω χρώματα επτά,
αν μετρήσεις στη σειρά.
Τι είναι;
Το Ουράνιο τόξο!!!

Το ουράνιο τόξο είναι ένα καθαρά οπτικό φαινόμενο! Δεν μπορούμε να φτάσουμε την αρχή ή το τέλος του, αλλά ούτε και να το ακουμπήσουμε. Δημιουργείται, όταν το φως του ηλίου, απλώνεται πάνω σε σταγονίδια νερού, τα οποία αιωρούνται ακόμα στον ουρανό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε βροχή αλλά και ήλιο! Ένα φαινόμενο, που σίγουρα δεν το βλέπουμε κάθε μέρα! 

                          

Γιατί είναι πολύχρωμο:

Οι λωρίδες του ουράνιου τόξου παίρνουν τα χρώματα τους από τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες αποτελούνται από 7 χρώματα. Τα χρώματα με τη σειρά είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το βαθύ γαλάζιο και το βιολετί.

  • Αφήγηση παραμυθιού "Το παραμύθι με τα χρώματα" του Αλέξη Κυριτσόπουλου

Το εικονογραφημένο παραμύθι του Αλέξη Κυριτσόπουλου με την γλυκιά, χρωματιστή ιστορία συναισθημάτων θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν μαγευτικές εικόνες  πλημμυρισμένες με χρώματα. Δείτε "το παραμύθι με τα χρώματα" πατώντας εδώ.

Σε μια χώρα λοιπόν, κάπου, κάποτε, ενώ το ουράνιο τόξο χάριζε τα χρώματα του και την ομορφιά του, οι άνθρωποι άρχισαν να μην το προσέχουν καθόλου. Λυπημένο αυτό, πήρε όλα τα χρώματα μαζί του και άφησε τον κόσμο των ανθρώπων ασπρόμαυρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αισθητική και τη ζωή τους. Τρεις φίλοι, ο Παύλος, ο Στέφανος και ο Αλέξανδρος που τους έλειψε πολύ και μάλλον ήταν και οι πιο αποφασιστικοί, κίνησαν για να το βρουν παίρνοντας μαζί και τη μικρή Ζωή. Και τα κατάφεραν να το φέρουν πίσω. Ε, το πως θα το ανακαλύψετε μόνοι σας...




Μόλις παρακολουθήσουν τα παιδιά την παραπάνω αφήγηση του παραμυθιού θα θελήσουν να αρπάξουν μαρκαδόρους και πινέλα και θα αρχίσουν να φτιάχνουν τις δικές τους χρωματιστές πολιτείες. 

Σας προτείνουμε τις παρακάτω δραστηριότητες που σχετίζονται με το παραμύθι :
  • Δραστηριότητα 1: Χρωματίζω όπως θέλω την εικόνα.
Μπορούμε να “διώξουμε” τα χρώματα από μια εικόνα του παραμυθιού με μια απλή ασπρόμαυρη εκτύπωση και να προσπαθήσουν να δώσουν τα ίδια τα παιδιά την δική τους χρωματιστή οπτική.
Εναλλακτικά θα μπορούσαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν το παρακάτω φύλλο εργασίας, με σκοπό να θυμηθούν τα χρώματα ζωγραφίζοντας τα φθινοπωρινά φρούτα για τα οποία μιλήσαμε τους τελευταίους μήνες.


Αφήγηση παραμυθιού:  "το ουράνιο τόξο της Μανταλένας" . 


  • Μυθολογία: Η θεά Ίριδα και το ουράνιο τόξο.
Στην αρχαιότητα πίστευαν πως υπήρχε μια θεά, η θεά Ίριδα . Αυτή ήταν αγγελιοφόρος των θεών και μετέφερε τα μηνύματά τους στους ανθρώπους. Το ουράνιο τόξο ήταν ο τρόπος που χρησιμοποιούσε η Ίριδα για να μεταφέρει αυτά τα μηνύματα.

                                                    
Δραστηριότητα 2 α παιδιά να ζωγραφίσουν το ουράνιο τόξο της θεάς Ίριδας, χρησιμοποιώντας τα 7 βασικά χρώματα(το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το βαθύ γαλάζιο και το βιολετί).

  • Κατασκευή 1: Κλείνω το ουράνιο τόξο στο βάζο.
Για να κλείσετε ένα ουράνιο τόξο στο βάζο θα χρειαστείτε:
  • Ένα γυάλινο βάζο
  • ρύζι
  • Λίγη τέμπερα ή νερομπογιά (στα χρώματα του ουράνιου τόξου)
  • 7 ποτήρια μιας χρήσης
Ρίχνετε λίγη τέμπερα στα ποτήρια μιας χρήσης, σε κάθε ποτήρι διαφορετικό χρώμα. Προσθέτετε λίγο νερό και ανακατεύετε μέχρι να χρωματιστεί το νερό.
Έπειτα ρίχνουμε μερική ποσότητα από το ρύζι και το αφήνουμε μέχρι να χρωματιστεί. Το αφήνουμε να στεγνώσει και μετά το ρίχνουμε με τη βοήθεια ενός μικρού χωνιού στο βάζο.

  • Κατασκευή 2:Φτιάχνω ουράνιο τόξο σε χάρτινο πιάτο.
    Είναι μια εύκολη και ευχάριστη κατασκευή, θα χρειαστείτε ένα χάρτινο πιάτο και τέμπερες.
  • Ας παίξουμε...
  1. θα φτιάξουμε "ένα ουράνιο τόξο με καραμέλες".
Θα σας προτείνουμε δραστηριότητες ευχάριστες με σκοπό την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων. Θα φτιάξουμε ένα ουράνιο τόξο με καραμέλες! 
θα χρειαστείτε:
  • ένα μεγάλο επίπεδο πιάτο
  • χρωματιστές καραμέλες
  • νερό
Τοποθετήστε τις καραμέλες σε ένα κύκλο γύρω από το πλαίσιο του πιάτου. Ρίξτε νερό στο κέντρο και ετοιμαστείτε να δείτε το ουράνιο τόξο.

   2. Μην περιμένετε να βγει ήλιος μετά τη βροχή για να δείτε το ουράνιο τόξο! φτιάξτε το εσείς!

Θα χρειαστείτε:

  • χαρτί κουζίνας
  • μαρκαδόρους
  • ποτήρια με νερό

Ζωγραφίστε ένα ουράνιο τόξο σε χαρτί κουζίνας με τους μαρκαδόρους σας όπως στην εικόνα. Στη συνέχεια βουτήξτε το κρατώντας το όρθιο σε ένα ποτήρι με νερό και δείτε… το ουράνιο τόξο να ανεβαίνει!

  • Δημιουργία παζλ.
                                                   Για να φτιάξεις το παζλ πάτα εδώ.

        

                                                      Για να φτιάξεις το παζλ πάτα εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου