Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

«Το ταξίδι στην μαγεία των Χριστουγέννων»

                                
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που μας ταξιδεύει σε μια μεγάλη γιορτή, τα Χριστούγεννα που με ανυπομονησία περιμένουν οι μικροί και μεγάλοι σ' ολόκληρο τον κόσμο. Οι άνθρωποι ξεκινούν σιγά-σιγά να στολίζουν στα σπίτια τους το χριστουγεννιάτικο δέντρο με όμορφα στολίδια, καμπανούλες, αγγελάκια, γιρλάντες και φωτεινά λαμπιόνια και φυσικά το πιο όμορφο αστέρι που φωτίζει στην κορυφή του. Ένα παλιό έθιμο θέλει τα Χριστούγεννα, εκτός από δέντρο, να στολίζουμε ένα καραβάκι αφού η χώρα μας έχει ναυτική παράδοση.

Κάθε ελατάκι περιμένει τα Χριστούγεννα για να το στολίσουν τα παιδάκια και να ακούσει τις χαρούμενες φωνούλες τους όπως και το δεντράκι της ιστορίας που θα μιλήσουμε παρακάτω  που θα ήθελε και αυτό να το στολίσουν και να το καμαρώσουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Μπορείτε να παρακολουθήστε την υπέροχη ταινία «Ένα δέντρο μια φορά» του Ευγένιου Τριβιζά, η οποία αποδίδει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων πατώντας εδώ .. Πέρα από την ιστορία, αυτό που θα «μαγέψει» τα παιδιά, είναι μοναδική μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. 

«Ένα δέντρο μια φορά» του Ευγένιου Τριβιζά

Ένα φτωχό και μικρό αγόρι επιλέγει να κάνει φίλο του ένα παραμελημένο δέντρο. Κανείς δεν το προσέχει. Κανείς δεν το φροντίζει. Κανείς δεν του δίνει την παραμικρή σημασία. Τα φύλλα του έχουν μαραζώσει, είχαν πέσει από καιρό κι έχει απομείνει γυμνό. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, το δέντρο βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα στολισμένα δέντρα και ζηλεύει. Ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο όμως, ούτε στολίδια έχει, ούτε χρήματα για να αγοράσει. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα μίζερο δέντρο στη μέση ενός παγωμένου πεζοδρομίου;  Κι όμως... Η συγκεκριμένη βραδιά ήταν διαφορετική από τις άλλες… εκείνη η νύχτα ήταν µία  νύχτα ονείρων. Ήταν  μια νύχτα μαγική... το μικρό αγόρι μάζεψε από το δρόμο χαρτάκια τα τσαλάκωσε και έφτιαξε μπάλες. Κάλεσε με το βλέμμα του πυγολαμπίδες, λάμψεις τρεμοσβήνοντας ονειρικά, κάθισαν νεραϊδένιες γιρλάντες στα κλωνιά του δέντρου.

  • Άς φτιάξουμε τώρα και εμείς με τα χεράκια μας τα δικά μας στολιδάκια που θα κάνει το δεντράκι μας το πιο ξεχωριστό του κόσμου!
1.Στολίδι αστεράκι από πολύχρωμο μαλλί.
Θα χρειαστείτε :

  • ένα κουβάρι μαλλί
  •  χοντρό χαρτόνι για το αστέρι
  •  ένα καλούπι αστεράκι

2.Στολίδι Άγιος - Βασίλης από χαρτόνι με αποτύπωμα παλάμης για το πρόσωπο του.
Αρχικά θα βάψετε την παλάμη του παιδιού με λευκό χρώμα και μετά θα κάνετε το αποτύπωμά της πάνω στο χοντρό χαρτόνι. Θα κόψετε το περίγραμμα του χεριού δίνοντας από την παλάμη και πάνω τριγωνικό σχήμα για να ζωγραφίσετε με κόκκινο χρώμα το καπέλο του Άη - Βασίλη.(όπως φαίνεται στην φωτογραφία).
3.Στολίδι ταρανδάκι.

Γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται ο Άγιος Βασίλης στο χαρτόνι χρησιμοποιώντας το αποτύπωμα της παλάμης αλλάζοντας μονάχα το χρώμα! Για τα χαρακτηριστικά του προσώπου θα χρειαστείτε ματάκια και πον πον για την μύτη. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορούν να γίνουν και με τέμπερα: μαύρη για τα μάτια και κόκκινη για την μύτη.

4.Στολίδι χάρτινη μπάλα.

Ένα στολίδι φτιαγμένο με υλικά που όλοι έχουμε σπίτια μας, μπορείτε επίσης να προσθέσετε και glitter μετά που θα το βάψετε για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

  • Τραγούδι: Το Δέντρο των Χριστουγέννων " της  Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για ένα δέντρο, το οποίο ξεκίνησε από το βουνό για να στολίσει την πόλη. Οι άνθρωποι, όπου πήγαινε, του κρέμαγαν στολίδια, μέχρι που έφτασε έξω από ένα σπίτι, όπου τα παιδάκια που ζούσαν μέσα δεν είχαν όχι στολίδια, μα ούτε και φαγητό για να φάνε. Τότε το δέντρο τους αφήνει όλα τα δώρα και τα στολίδια που έχει στα κλαδιά του και…στην πλατεία στήνεται και ούτε που το νοιάζει που στέκεται αστόλιστο, στο κρύο στο χαλάζι. Επειδή, όμως, καμία πράξη προσφοράς δεν πάει ποτέ χαμένη.. "Μα να ‘σου μέσα απ’ τον κορμό, μια λάμψη διαμαντένια! Φωτίζει κάθε του κλαρί τη φυλλωσιά του όλη. Και είναι το πιο όμορφο το δέντρο μες στην πόλη!". Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.

  • Ας παίξουμε ... δημιουργώ πάζλ!

                                    για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου