Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ζώα σε χειμερία νάρκη

Το χειμώνα κάνει κρύο και ορισμένα ζωάκια δυσκολεύονται να αναζητήσουν την τροφή τους και προτιμούν να κοιμηθούν. Με λίγα λόγια πέφτουν σε χειμερία νάρκη και κοιμούνται στις ζεστές φωλίτσες τους για όσο διαρκεί ο χειμώνας και ξυπνούν την Άνοιξη που ο καιρός έχει ζεστάνει. Αυτός όμως ο βαθύς ύπνος  δεν μοιάζει με τον δικό μας, όπου δυνατοί θόρυβοι ή κάποιο άγγιγμα, μπορούν να μας ξυπνήσουν, αυτά κοιμούνται πολύ βαθιά.

Τα ζωάκια όμως προετοιμάζονται πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη, τρώνε πολύ φαγητό την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, για να μην πεινάνε  ή για να αντέξουν όσο θα κοιμούνται. Μερικές φορές βέβαια συγκεντρώνει την τροφή του ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμάται, ξυπνάει για λίγο, τρώει και ξανακοιμάται.

  • Παραμύθι: "Λιγουλάκι χειμώνα".
Το “Λιγουλάκι χειμώνας” του Πωλ Στιούαρτ είναι ένας ύμνος στη φιλία. Κι αυτό είναι το προφανές. Ακόμα πιο ενδιαφέρον το κάνει το παρασκήνιο του. Ο χειμώνας και ο “αναγκαστικός” ύπνος του σκαντζόχοιρου. Θα αναρωτηθούμε για πολλά διαβάζοντάς το. Πώς μυρίζει ο χειμώνας; Με τι μοιάζει;  Γιατί κάποια ζώα κοιμούνται το χειμώνα; Τι είναι χειμερία νάρκη; Ο λαγός ζει τον παγωμένο χειμώνα. Τρέφεται με ο,τι μπορεί. Και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καταφέρνει να μαζέψει…λιγουλάκι χειμώνα για το φίλο του. Κι όταν εκείνος ξυπνήσει και ανταμώσουν, θα του το δώσει, αυτό το κομμάτι, το λιγουλάκι από το χειμώνα που του κράτησε. Κι ο σκαντζόχοιρος θα μάθει επιτέλους πως περίπου είναι εκείνος ο χειμώνας που πάντα τον κοιμάται! Αριστούργημα! 
Για να δείτε και να διαβάσετε το παραμύθι πατήστε εδώ.
                                                              
  • Χειμερία νάρκη και χειμέριος ύπνος.
Σε χειμέρια νάρκη πέφτουν ορισμένα ζώα και κάποια άλλα σε χειμέριο ύπνο όπως η αρκούδα! Μπορεί το χειμώνα να κοιμάται, όμως ξυπνάει σχετικά εύκολα από το χειμωνιάτικο ύπνο της. Όταν έχει καλό καιρό, μπορεί να βγει βόλτα για να αναζητήσει τροφή και να επιστέψει πίσω να ξανακοιμηθεί. Εάν θέλετε να δείτε πώς ξυπνάει η αρκούδα από τον χειμέριο ύπνο της πατήστε εδώ.
  • Δραστηριότητα: Φτιάξτε την δική σας αρκουδίτσα.
      Θα χρειαστείτε: 
  • Ένα χάρτινο πιάτο.
  • Ματάκια ή εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φασόλια για μάτια.
  • Οδοντογλυφίδες για μουστάκια.
  • Χαρτόνι μαύρο για να φτιάξετε τη μύτη.
  • Αινίγματα για τα ζώα του χειμώνα:

  • Δημιουργώ παζλ με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

                                    για να δημιουργήσουμε το παζλ πατήστε εδώ.

  


                                       για να δημιουργήσουμε το παζλ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου