Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Καλωσορίζουμε τον Μάϊο με ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι!!

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, γιορτάζει η φύση και οι άνθρωποι.
Όπως όλοι γνωρίζουμε το βασικό έθιμο της Πρωτομαγιάς είναι η κατασκευή του μαγιάτικου στεφανιού. Σίγουρα η κατασκευή του, προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Παλιότερα, το στεφάνι του Μάη έπρεπε να έχει πολλά κλαδάκια με πρασινάδα με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητας τους καθώς και ορισμένα λουλούδια για να πιάσουν οι ευχές που έκαναν οι νοικοκυρές όπως:
Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, πασχαλιές, γεράνια, κρίνα, κλαδάκια από αγγελική για να είναι ανθισμένο το σπίτι. Κλωνάρια ανθισμένα από ελιά για την ειρήνη και την ευτυχία του σπιτιού. Στάχυα από σιτάρι για καλή σοδειά και αφθονία. Αγριολούλουδα του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, σπαθοβότανα, αμάραντο, κλαδάκια από σπάρτους κ.α για προστασία και καλή τύχη. Ένα κλωνάρι λυγαριάς για την αγάπη.
Έτσι και εμείς ..αφού πρέπει να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στους αγρούς, θα φτιάξουμε ένα μαγιάτικο στεφάνι από εφημερίδα(για βάση)και ζωγραφισμένα λουλούδια για να υποδεχτούμε τον Μάιο.
Δραστηριότητα :Κατασκευή πρωτομαγιάτικου στεφανιού.
Θα χρειαστούμε εφημερίδες,χαρτοταινία,πράσινη τέμπερα για να βάψουμε την βάση του στεφανιού, και μαρκαδόρους για τα λουλούδια ή ότι άλλα χρώματα έχετε.
Βήμα:1
Διπλώνουμε τις εφημερίδες σχηματίζοντας έναν κύλινδρο και έπειτα ενώνουμε τις δύο άκρες. Για να κάνετε πιο ομοιόμορφο το στεφανάκι καλό είναι να το τυλίξτε με μια χαρτοταινία (βλέπε εικόνα 1).

Βήμα 2:
Μετά που θα φτιάξω το στεφανάκι με την εφημερίδα θα το χρωματίσω και θα σχεδιάσω τα λουλούδια που θέλω να κολλήσω πάνω.

Έτοιμο το στεφανάκι μας!!
Στεφανάκι με χάρτινα λουλούδια.
Δραστηριότητα 2:Κατασκευή πρωτομαγιάτικου στεφανιού με χρωματιστές ταλιατέλες.
Βήμα: 
Η κατασκευή του στεφανιού γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο προηγούμενο στεφανάκι, με την μόνη διαφορά ότι τα παιδιά μπορούν να βάψουν ταλιατέλες και να τις κολλήσουν.

Στεφανάκι με ταλιατέλες.

Καλή Πρωτομαγιά!
Μας ήρθε ο Μάης με δροσιές
μας ήρθε με λουλούδια,
με κρίνα, τριαντάφυλλα 
με πρόσχαρα τραγούδια.
Τον Μάη ας γιορτάσουμε 
παιδάκια αγαπημένα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου