Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Καλή Αποκριά ... παρέα με τον αγαπημένο μας Αρλεκίνο!!

Το κουτί του θησαυρού είχε εικόνες από το γνωστό παραμύθι της Ζωρζ Σαρή  "ο Αρλεκίνος". Θέλοντας να μεταφέρουμε στα παιδιά μια αυθεντική και παράλληλα συγκινητική αποκριάτικη ιστορία την προσαρμόσαμε και την αποδώσαμε περιληπτικά στα παιδιά  χρησιμοποιώντας τέσσερις βασικές εικόνες από το παραμύθι.

και η αφήγηση ξεκίνησε...

«Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι oλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί. Ο μικρός Αρλεκίνος έβλεπε τις πολύχρωμες σερπαντίνες να ανεμίζουν και ήθελε τόσο πολύ να πάει και εκείνος όμως πώς; Δεν είχε χρήματα να αγοράσει μία αποκριάτικη στολή. Έτσι λοιπόν ο Αρλεκίνος καθόταν στο παράθυρο και κοιτούσε από μακριά, τους μασκαράδες να γλεντούν. Ένα δάκρυ κύλισε στο πρόσωπο του και μόλις το είδε η μαμά στεναχωρήθηκε.

Σκέφτηκε τότε να ανέβει στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να ράψει στο λυπημένο παιδάκι της μια αποκριάτικη στολή. Μέσα σε ένα μπαούλο λοιπόν βρήκε κάτι πολύχρωμα κουρελάκια, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, ρόζ, πορτοκαλί, πράσινα. Τα μάζεψε όλα και πήγε στο δωμάτιο της. Όλο το βράδυ έραβε και ένωνε τα κουρελάκια.

Η στολή του Αρλεκίνου ήταν έτοιμη! Η μαμά του, πήρε ένα βελούδινο μαύρο ύφασμα και άνοιξε 2 τρύπες, αυτή ήταν η μάσκα του. Του έφτιαξε και ένα ωραίο καπέλο και φόρεσε την πιο φανταχτερή στολή! Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, έδωσε ένα φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.
Τον περικύκλωσαν και θαύμαζαν την στολή του, ήταν η πιο ωραία και διαφορετική αποκριάτικη στολή που είχαν δει. Ένας παλιάτσος….χραπ! του τράβηξε τη μάσκα και είδαν όλοι ότι ήταν ο Αρλεκίνος. Όλοι μαζί οι μασκαράδες αποφάσισαν ότι ο Αρλεκίνος είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του και η μαμά του η κυρία Φαντασία όπου και πήρε το βραβείο της Αποκριάς!!
» 

  •  Δραστηριότητα 1:Σειροθέτηση εικόνων με περιγραφή και αιτιολογία.

Μετά την αφήγηση της ιστορίας του Αρλεκίνου ζητήσαμε από τα παιδιά να  βάλουν στην σειρά τις εικόνες της ιστορίας που είχαμε εκτυπώσει και να μας περιγράψουν την κάθε εικόνα ξεχωριστά. Έκαναν αναδιήγηση της ιστορίας.                      

Ερωτήσεις που έγιναν στα παιδιά:

 Γιατί ήταν στεναχωρημένος ο Αρλεκίνος;

 Τι έκανε η μαμά του για να τον δει χαρούμενο;

 Από τι έφτιαξε τη στολή του;

 Τι χρώματα έχει η στολή;

• Τι έχει πάνω η στολή;

 Γιατί έγινε ο βασιλιάς του καρναβαλιού;

  • Δραστηριότητα 2: Ομαδική εργασία .."ο δικός μας Αρλεκίνος"
Για να ενισχύσουμε την δημιουργικότητα των μικρών μας φίλων, χωρίσαμε σε ομάδες τα παιδιά. Συνεργάστηκαν και έφτιαξαν τον δικό τους αρλεκίνο.
Είχαμε κόψει διάφορα υφάσματα σε σχήμα ρόμβου(ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά τον ρόμβο και να μπορούν να τον ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα σχήματα).

Τοποθετήσαμε στο πάτωμα χαρτί του μέτρου όπου και ξάπλωσε ένα παιδί του οποίου κάναμε το περίγραμμα .Με τα πινέλα τα παιδιά άπλωσαν κόλλα και σιγά-σιγά έβαλαν ένα ένα τα κομμάτια από τα υφάσματα. 

Μόλις κόλλησαν όλα τα κομμάτια έφτιαξαν το πρόσωπο, μία μάσκα από χαρτόνι κάνσον και ένα καπέλο. Μετά την συναρμολόγηση των κομματιών  το αποτέλεσμα ήταν απλά εντυπωσιακό.
  • Δραστηριότητα 3:Κατασκευή στολής ζωγράφου.
Έχοντας ως αφόρμηση την ιστορία του Αρλεκίνου, του οποίου η στολή ήταν χειροποίητη όμως η πιο ξεχωριστή,έτσι και εμείς σκεφτήκαμε να φτιάξουμε την δική μας στολή που δεν ήταν άλλη από εκείνη του ζωγράφου!
Με τα χεράκια τους λοιπόν, φτιάξανε την παλέτα του ζωγράφου στολίζοντας την με ζωηρά χρώματα.

 φορέσανε το καπέλο του ζωγράφου, πήρανε τα πινέλα τους και στο καβαλέτο δημιουργήσανε τους δικούς μας πίνακες ζωγραφικής ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους.

Συγκεντρώσαμε τους πίνακες των μικρών ζωγράφων και φτιάξαμε την δική τους έκθεση ζωγραφικής, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάσαμε έργα σπουδαίων ζωγράφων! 
  • Ο Αρλεκίνος στους πίνακες ζωγραφικής του Πάμπλο Πικάσο.
Μετά την παρουσίαση των πινάκων ζωγραφικής των μικρών μας φίλων, δείξαμε στα παιδιά πίνακες ζωγραφικής διάσημων ζωγράφων που είχαν θέμα τον Αρλεκίνο. Στόχος μας ήταν να γνωρίσουν τη φιγούρα του Αρλεκίνου μέσα από την τέχνη της/πίνακες ζωγραφικής.
Π. Πικάσο, Ο μικρός Πάολο ως Αρλεκίνος με λουλούδια, 1924.
                                                    
                          Π. Πικάσο, Ο μικρός Πάολο ως Αρλεκίνος, 1924, Μουσείο Πικάσο, Παρίσι.
  •  Ατομικές κατασκευές... κατασκευή Αρλεκίνου.

Τον Αρλεκίνο μου κρατώ και τραγουδώ!
"Μάσκα Πειρατή φορώ και τον παπαγάλο στον ώμο μου κρατώ!"
  • Ατομικές δραστηριότητες:
  • Τραγούδι : "καλώς το καρναβάλι"
Τραγουδήσανε και χορέψανε όλοι μαζί το αγαπημένο τραγούδι της Αποκριάς. 

για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.
  • Ας παίξουμε...Δημιουργώ παζλ!
για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε  εδώ.

για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου