Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Μαθαίνω τα σχήματα μέσα απο την τέχνη: Ο κύκλος


Ο Καντίνσκι θεωρείται ένας από τους πρωτοποριακούς ζωγράφους της εποχής του και πολύ αγαπητός στα παιδιά. Σχεδίασε κύκλους διαφορετικών μεγεθών, μικρούς και μεγάλους κύκλους σε διαφορετική σχέση μεταξύ τους.
 Με αφόρμηση τον πίνακα 
(βλέπε εικόνα 1)«Τετράγωνα με ομόκεντρους κύκλους»  μιλήσαμε στα παιδιά για τον κύκλο.

εικόνα1

Αφού ολοκληρώσαμε τη συζήτηση μας στην ολομέλεια της παρεούλας για τους πίνακες του διάσημου ζωγράφου, ζητήθηκε στην συνέχεια από το κάθε νήπιο να φτιάξει το δικό του ομόκεντρο κύκλο στο χαρτί του μέτρου. Συγκεκριμένα ένα-ένα νήπιο διάλεγε το χρώμα του μαρκαδόρου που επιθυμούσε, έπειτα στεκόταν στο κέντρο του χαρτιού και έκανε περιστροφή γύρω από τον εαυτό του δημιουργώντας το δικό του ομόκεντρο κύκλο όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παρακάτω.

 Μ 'αυτό τον τρόπο κι εμείς συνθέσαμε τον δικό μας πίνακα ζωγραφικής!!!

                                                             ομαδική εργασία

  • Δραστηριότητα: Βρίσκω αντικείμενα με το σχήμα του κύκλου.

Μέσα από το κουτί του θησαυρού  βγήκε ο «κυκλούλης» ο οποίος μας συστήθηκε . Είπε στα παιδιά ότι εκεί που ζει όλα είναι κυκλικά και τους προέτρεψε να ψάξουν στην τάξη για να βρουν αντικείμενα που έχουν το σχήμα του κύκλου.  Μέσα στον κύκλο τα νήπια τοποθέτησαν όλα τα κυκλικά αντικείμενα που βρήκανε στην τάξη. 

 Όταν γέμισε το στεφάνι με τα αντικείμενα και τελειώσαμε  την δραστηριότητα πιαστήκαμε  χέρι -χέρι γύρω από το στεφανάκι, κάναμε ένα κύκλο και τραγουδήσαμε όλοι μαζί το τραγούδι της Κατερίνας  Γιαννίκου "ο Κύκλος" .
  Το ενδιαφέρον τους για την δραστηριότητα και η χαρά που ένιωσαν εκδηλώθηκε με το να χαρίσουν στον «κυκλούλη» μια ζωγραφιά τους, κάνοντας ομόκεντρους κύκλους με το πινέλο.

      
  • Φυσική Αγωγή
Τα παιδιά ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν υλικά με ποικίλους τρόπους, να αναπτύσσουν τη σωματική δραστηριότητα τους μέσα από ομαδικά παιχνίδια.
Προτείνουμε ποικίλες δραστηριότητες με διάφορα υλικά, μπάλες στεφάνια.
Παιχνίδια παραδοσιακά σε κύκλο: "Γύρω -γύρω όλοι", "Η μικρή Ελένη", "Ο λύκος και το αρνί", "Αλάτι χοντρό-αλάτι ψηλό".
  • "Μένουμε σπίτι" και...
1) Κάνουμε ομόκεντρους κύκλους με λαδοπαστέλ.
για να δείτε το βίντεο με τις οδηγίες πατήστε εδώ.
2) Ζωγραφίζω όπως τον Kandinsky στο πιάτο μου.
3)Βοήθησε το βατραχάκι να φτάσει στη λίμνη , πατώντας ΜΟΝΟ πάνω στους κύκλους.
  • Αίνιγμα:
Ένα από τα πιο απλά παιχνίδια λογικής είναι τα αινίγματα που βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη των  νοητικών τους δεξιοτήτων. Ας το διαβάσετε ... 
  • Ας παίξουμε...Δημιουργώ παζλ
    για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου