Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Χαρταετός.. ένας πολύχρωμος περήφανος αετός!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα, η οποία εκτός από την έναρξη της Σαρακοστής, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πέταγμα του χαρταετού. Είναι ένα λαϊκό  έθιμο, που μας ήρθε από την Κίνα το 1000 μ. Χ. Από τότε πέταξε σε αρκετά μέρη του κόσμου, μέχρι που έφτασε και σε εμάς πολύχρωμος και καμαρωτός, χρωματίζοντας τον καταγάλανο ουρανό. Καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο χαρταετός κατασκευάζεται από τα ίδια τα παιδιά με απλά υλικά, όπως εφημερίδες, κορδέλες, καλάμια και φυσικά με μεράκι και μπόλικη μαστοριά. Αμόλα Καλούμπα λοιπόν, να πετάξουμε και πάλι τον χαρταετό μας ψηλά και προσοχή στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Παρουσιάσαμε στα παιδιά έργα τέχνης εμπνευσμένα από το πέταγμα του χαρταετού, μια καλή αφόρμηση   να φτιάξουν τον δικό τους πίνακα με θέμα "οι χαρταετοί μας" μέσα από την ομαδική εργασία.

  • Δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης: 
  • Α)Ομαδική εργασία: "οι χαρταετοί μας".
    Τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους έργο τέχνης (τον δικό τους πίνακα ζωγραφικής) ζωγραφίζοντας χαρταετούς και τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας διάφορες εικαστικές τεχνικές όπως κολλάζ .
    Η τέχνη έγινε το μέσο για να αποτυπώσουν τον εαυτό τους πάνω στο χαρτί.

    Β)Ομαδική εργασία: "ο χαρταετός μας".
    Δημιούργησαν το δικό τους ομαδικό έργο..
    ..και κακάρωναν κρατώντας το δημιούργημα τους με χαρά!!
    • Ατομικές κατασκευές.
    Κατασκευάσαμε με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο, χαρταετούς!

    Οι χαρταετοί μας είναι έτοιμοι να πετάξουν....
    • Ατομικές δραστηριότητες
    • Μουσική έκφραση
    Ακούσαμε την μελωδία "ο χορός του χαρταετού του Μίκη Θεοδωράκη από το cd: Στη γειτονιά των αγγέλων κι έπειτα:
    • και χορέψαμε σαν ελεύθεροι χαρταετοί στον αέρα.
      Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.
    • Αυτοσχεδιάσαμε ελεύθερα στον χώρο, στο άκουσμα της μελωδίας "χαρταετός", από το cafe dell art 3, του Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη. Για να ακούσετε τη μουσική πατήστε εδώ.
    • Τραγουδήσαμε το τραγούδι "ο αετός" και "το τραγούδι του χαρταετού".
    Πίσω από τα σύννεφα βρίσκεται η χώρα των χαρταετών. Εκεί ζουν οι χαρταετοί αιώνια! Είναι οι χαρταετοί που κάποτε βρίσκονταν στα χέρια παιδιών κι αφού τους χάρηκαν και τους πέταξαν, το σκοινί τους έσπασε κι έφυγαν για το μεγάλο ουράνιο ταξίδι τους. Τα παιδιά νομίσουν πως χάνονται στα βάθη του ουρανού . Οι χαρταετοί όμως ξέρουν πού πηγαίνουν. Εκεί ψηλά, πίσω από τα σύννεφα, τους περιμένουν οι δικοί τους. Και μόλις ένας νέος αετός έρθει στη χώρα των χαρταετών, όλοι μαζί τραγουδούν "το τραγούδι του χαρταετού"!
              
    • Το πέταγμα του Χαρταετού.

    Το πέταγμα του αετού την Καθαρά Δευτέρα είναι ένα όμορφο παιχνίδι, ένα γραφικό έθιμο, ένα πανηγύρι χρωμάτων στους ουρανούς μας. Έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να στείλουμε τον δικό μας αετό, ψηλά στον ανοιξιάτικο ουρανό, κοντά στον ήλιο.

    • Συμβουλές για το ασφαλές πέταγμα του αετού!!

    Για τα παιδιά μας Καθαρή Δευτέρα σημαίνει το έθιμο του Χαρταετού. Δυστυχώς, όμως κάθε χρόνο το έθιμο αυτό γίνεται η αιτία σοβαρών ατυχημάτων. Προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους ατυχήματα είναι σημαντικό:

    • Να επιλέξουμε με προσοχή τον τόπο που θα πετάξουμε το χαρταετό. Ιδανικά, επιλέγουμε χώρους ανοιχτούς, μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα και γκρεμούς και ποτέ σε ταράτσες. 
    • Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα, σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουμε να τον ξεμπλέξουμε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

    • Να επισημάνουμε στα παιδιά ότι το ίδιο το σκοινί του χαρταετού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο χειρισμός του είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσάρεστα ατυχήματα, όπως κόψιμο στα χέρια ή το λαιμό και εγκαύματα από την τριβή.
    • Εκπληκτικά animation για τον χαρταετό!

    Δείτε με τα παιδιά σύντομα κινούμενα σχέδια με καταπληκτικές ιστορίες όπου πάντα πρωταγωνιστεί ένας…χαρταετός!!

    Μία όμορφη μουσική, βουβή, δίλεπτη ιστορία "the Kite". Για να την δείτε πατήστε εδώ.
    Ένα κορίτσι προσπαθεί να πετάξει τον χαρταετό. για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ.

    • Ας παίξουμε...Δημιουργώ παζλ!
      για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.
      για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.
    Καλή Σαρακοστή με αγάπη και υγεία!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου