Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Το Γαϊτανάκι της φιλίας

Τα αποκριάτικα πάρτι έχουν άλλη χάρη χορεύοντας το παραδοσιακό γαϊτανάκι και το βαλσάκι, έτσι και εμείς φέτος τα τιμήσαμε! 

  • Ένα από τα παραδοσιακά έθιμα της Αποκριάς στην ώρα μας είναι το γαϊτανάκι!

Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της Αποκριάς. Ένα υπέροχο «παιχνίδι», που περιλαμβάνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι αναγκαία για μια ξέφρενη διασκέδαση. Χρώματα, κέφι και χιούμορ…τα παιδιά πλέκονται μαζί με τις κορδέλες σε έναν χορό αγάπης.

Θέλοντας και εμείς να αναβιώσουμε αυτό το έθιμο επιλέξαμε να το χορέψουμε! Τα παιδιά κρατήσαν τις 12 κορδέλεςστα χέρια τους και σχηματίσανε τα 6 ζευγάρια(Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και είναι αυτές που δίνουν το όνομά τους  στο έθιμο)  ..

                          

....και ξεκίνησε ο χορός!!!Τα παιδιά χορέψανε αντικριστά περνώντας μια φορά από

 πάνω και μια φορά από κάτω από τον συν-χορευτή τους .        
Πλέξανε τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτανάκια και στόλιζαν τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Και ο χορός σταμάτησε  όταν όλες οι κορδέλες είχαν τυλιχτεί και τα παιδιά πλησιάσανε πιο κοντά στο κοντάρι.
Συμβολισμός του εθίμου:
Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ώρες, τις μυθικές θεότητες του χρόνου. Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, το γαϊτανάκι συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικότητα. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο.
Στίχοι για το τραγούδι Το γαϊτανάκι  του έτους  σε στίχους .
Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.
  • . Τραγουδήσαμε και χορέψαμε ένα από τα αγαπημένα Αποκριάτικα τραγούδια "το Βαλσάκι".


Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.
Και του χρόνου με υγεία & πολλά χαμόγελα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου