Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Η «κυρά-Σαρακοστή».

 Η «κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές, είχε εφτά πόδια (ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής).
Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)! Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. 

  • Φτιάχνω την δική μου κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι.
Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνανε με αλεύρι και νερό! Μια δραστηριότητα όπως να εκτελέσουν μια συνταγή της κυρά Σαρακοστής  βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται με μαθηματικό τρόπο. Είναι αναγκαίο να τους δίνουμε ευκαιρίες να εξερευνούν, να χειρίζονται και να οργανώνουν συγκεκριμένα υλικά προτού τους ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν αφηρημένα σύμβολα. 

Για την εκτέλεση της συνταγής τα παιδιά καλούνται :

Α)Να συγκεντρώσουν τα υλικά π.χ αλεύρι, αλάτι,  νερό.. (σύγκριση ποσοτήτων, μέτρηση, αριθμός).

 Β)Να ακολουθήσουν την σειρά με την οποία θα αναμειχθούν τα υλικά σύμφωνα με την συνταγή.

Για να δείτε το βίντεο με την συνταγή πατήστε εδώ.
Για να κάνετε την κυρά Σαρακοστή μπορείτε να κόψετε το παρακάτω σχέδιο και να το χρησιμοποιήσετε ώς πατρόν και να κόψετε το ζυμάρι.

  • Ζωγραφίζω την Κυρά Σαρακοστή.

Α)Τα νήπια μπορούν να ζωγραφίσουν την κυρά Σαρακοστή με τα χρώματα που επιθυμούν.

Β)Έπειτα να κόψουν εικόνες από νηστίσιμα τρόφιμα που θα βρουν σε φυλλάδια του σούπερ μάρκετ. 
Γ)Και αφού κόψουν τις εικόνες να τις κολλήσουν στην ποδιά της κυρά Σαρακοστής.
Έτοιμη η κυρά Σαρακοστή!!
Για να φτιάξουν τα παιδιά την δική τους Σαρακοστή εκτυπώστε την παρακάτω φωτοτυπία και ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα.

  • Τραγούδι "η Κυρά Σαρακοστή".
Στίχοι / μουσική / τραγούδι / σύνταξη βίντεο - Ελευθερία Βογιατζάκη
Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου