Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!

Πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας και να είμαστε καθαροί για να μην αρρωσταίνουμε. Ο οργανισμός μας αρρωσταίνει από τα μικρόβια. Τα μικρόβια, δεν μπορούμε να τα δούμε με τα ματάκια μας, γιατί είναι πολύ μικρά , κρύβονται όμως κάτω από το δέρμα μας και δυστυχώς υπάρχουν παντού! Τα κολλάμε πολύ εύκολα από τα χέρια μας , από τα πράγματα που ακουμπάμε , ακόμη και από τον αέρα. Για αυτό πρέπει να πλένουμε τα χεράκια μας, να κόβουμε τα νυχάκια μας, να κάνουμε κάθε βράδυ μπάνιο! Παιδάκια να θυμάστε ότι τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε!

Με απλές φράσεις και διασκεδαστικές εικόνες το βιβλίο της Verdick Elisabeth «Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε» μαθαίνει στα παιδιά πότε, γιατί και πώς πλένουμε τα χέρια μας. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμήσουμε τα μικρόβια και να τα εμποδίσουμε να εξαπλωθούν. 

Διδακτικοί στόχοι:

  • Να κατανοήσουν ότι τα μικρόβια μπορεί να μεταδοθούν με τα βρώμικα χέρια.
  • Να γνωρίζουν ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση των μικροβίων.
Για να δείτε και να ακούσετε την αφήγηση του παραμυθιού πατήστε εδώ. 

  • Παραμύθι: Ο βρομούλης και ο καθαρούλης! (Διασκευή του παραμυθού της Χανς Γκαίρντερ των Εκδόσεων Μίνωας.) 

   Από μωράκι ακόμα ο βρομούλης άρχισε τις αταξίες. Όταν έτρωγε από το βάζο την φρουτόκρεμα του και το μεσημεριανό του φαγητό, λερώνοντας έτσι τα ρούχα και το κρεβατάκι του.


Οι γονείς του βρομούλη, είχαν πια απελπιστεί από την συμπεριφορά του. Όταν έβγαινε έξω στην αυλή και έπαιζε με τις λάσπες πιτσιλούσε τα πάντα γύρω του, ακόμα και τους περαστικούς.

  Στο Νηπιαγωγείο στην ώρα της ζωγραφικής μουτζούρωνε τις ζωγραφιές των άλλων, λέρωνε τα ρούχα του με τα πινέλα και τα τραπεζάκια που καθόταν.


Όταν πήγαινε τουαλέτα έκανε πιπί του έξω από την τουαλέτα, ήταν πολύ απρόσεκτος.

Στην ώρα του μαθήματος σκάλιζε τη μυτούλα του, έφτυνε και η δασκάλα του είχε απογοητευτεί!

  ‘Όμως ο βρομούλης σταμάτησε αυτές τις κακές συνήθειες, γιατί γνώρισε τον καθαρούλη, ο οποίος πρόσεχε να είναι πάντα καθαρός, όπως λέει και το όνομά του, έπλενε τα χεράκια του, πρόσεχε όταν ζωγράφιζε, δεν λέκιαζε τον χώρο και δεν λάσπωνε τα ρούχα του. Έτσι, από τότε ο βρομούλης σταμάτησε να είναι βρομούλης, έγινε καθαρούλης και βοηθούσε μαζί με τον φίλο του στην καθαριότητα του σχολείου.

  • Πείραμα: Για να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών.

Τα παιδιά κατανοούν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Η δύναμη του σαπουνιού ενάντια στα μικρόβια είναι εμφανής! Με πολύ απλά υλικά μπορούμε όλοι να στήσουμε ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι.

Υλικά: 2 πιάτα, πιπέρι, νερό, κρεμοσάπουνο

Οδηγίες: Βυθίζουμε το δάχτυλό μας στο πιάτο με το πιπέρι, υποθέτουμε ότι οι κόκκοι είναι τα μικρόβια. Έπειτα παίρνουμε λίγο σαπούνι και ξανά βυθίζουμε στο πιάτο με το πιπέρι. Τι παρατηρούμε; Τα μικρόβια "τρέχουν" μακριά! Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μείνουμε μακριά από τα μικρόβια, είναι να χρησιμοποιούμε σαπούνι!!

Για να δείτε το πείραμα πατήστε εδώ.

Σωστό πλύσιμο χεριών .. πατήστε εδώ.

πέντε βήματα πολύ σημαντικά για να πλύνουν τα χέρια τους τα παιδιά! Μπορείτε να εκτυπώσετε τον παρακάτω πίνακα και να τον κολλήσετε στο μπάνιο σας, θα βοηθήσει πολύ τα παιδιά... (βλέπω-ακολουθώ τα βήματα και μαθαίνω!) 

  • Ο Αιμίλιος μας μαθαίνει ότι οι κανόνες προσωπικής υγιεινής μας βοηθούν να είμαστε καθαροί και υγιείς! Για να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ.
  • Δραστηριότητα 1: Με ένα καλαμάκι και χρώματα μπορώ να φτιάξω τα δικά μου μικρόβια.
Βήμα Α: Θα βουτήξουν  τα νήπια  το πινέλο στο χρώμα, έπειτα θα το τοποθετήσουν στο χαρτί. 
Βήμα Β: Τα νήπια θα πάρουν ένα καλαμάκι και θα φυσήξουν πάνω στο χρώμα για να απλωθεί και να σχηματιστεί το "μικρόβιό" τους.
Βήμα Γ: Όταν θα έχει στεγνώσει το χρώμα θα μπορούν με ένα μαρκαδόρο να προσθέσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου, χέρια, πόδια κ ότι άλλο επιθυμούν.
  • Δραστηριότητα 2: Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε ...  ας πλύνουμε τα χέρια μας ρίχνοντας νερό και σαπούνι!
 Τα παιδιά με τα δάχτυλά τους και βουτώντας την μπλε τέμπερα μπορούν να προσθέσουν σταγόνες πάνω στο βρώμικο χέρακι της εικόνας, και να βουτήξουν ένα μικρό σφουγγαράκι στην λευκή τέμπερα για να σχηματιστεί η σαπουνάδα.
        
Για να κάνεις την δραστηριότητα εκτύπωσε την παρακάτω εικόνα.

  • Τραγουδώ με χαρά...
Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου - Καθαριότητα. Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.

  • BABY SHARK - Ελληνική έκδοση - Πλύν' τα χέρια σου. Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.

  •  Ας παίξουμε...Δημιουργώ παζλ!
    για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου