Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


Στις 2 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, γιατί εκείνη την ημέρα γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που έχει γράψει σπουδαία παραμύθια για εσάς τους μικρούς αναγνώστες που σας κρατούν παρεούλα και σας ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου σας ετοιμάσαμε δραστηριότητες με πληροφορίες χρήσιμές για τους μικρούς μας αναγνώστες.

      

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα μέρη του βιβλίου: η έξω πλευρά του ονομάζεται εξώφυλλο και στο πάνω μέρος υπάρχει ο τίτλος του και το όνομα αυτού που έγραψε το βιβλίο, δηλαδή του συγγραφέα, το πίσω μέρος του βιβλίου λέγεται οπισθόφυλλο.

Τα βιβλία τα αγοράζουμε από το βιβλιοπωλείο και στο σπίτι μας τα βάζουμε στην βιβλιοθήκη. Θέλετε να σας πω ένα μυστικό; Αν διαβάζουμε πολλά- πολλά βιβλία γινόμαστε σοφοί και φυσικά βιβλιοφάγοι. Παιδιά να μην ξεχνάτε! Τα βιβλία είναι οι καλύτεροί μας φίλοι! Πρέπει λοιπόν να τα προσέχουμε σαν ένα θησαυρό!

Ένα από τους μεγαλύτερους βιβλιοφάγους ήταν και ο πολύ γλυκός...  λύκος! Ας ακούσουμε και να δούμε την αφήγηση του παραμυθιού από την αγαπημένη μας συγγραφέα  Λήδα Βαρβαρούση πατώντας εδώ.

Είναι μια ιστορία με το λύκο ως θετικό πρότυπο, επειδή του αρέσει να διαβάζει βιβλία και  πιστεύει ότι μέσα σε αυτά κρύβεται όλη η σοφία!Μας δίνει μια συμβουλή πολύ σημαντική!:"Μην αφήνετε τους άλλους να σας οδηγούν! Πρέπει μόνοι σας να μάθετε χαζούς μην σας περνούν!"

  • Σελιδοδείκτες!!

 ‘Όταν θέλουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, αλλά κουραστήκαμε και θέλουμε να το συνεχίσουμε αργότερα, βάζουμε το σελιδοδείκτη, για να ξέρουμε που σταματήσαμε. 

Οδηγίες για την κατασκευή του σελιδοδείκτη μας:

α)Σχεδιάζουμε λωρίδες από χαρτόνι. Τα παιδιά τις κόβουν και με μαρκαδόρους ή τέμπερες ζωγραφίζουν τον σελιδοδείκτη στα χρώματα που προτιμούν. Στο κάτω μέρος ανοίγουμε μια τρύπα με το διακορευτή και μπορούμε να περάσουμε μια κορδέλα, την οποία θα στερεώσουμε με έναν κόμπο. Στις άκρες που κρέμονται μπορούμε να περάσουμε χάντρες.

β)Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε σελιδοδείκτη ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες :
και στολίζοντας τον όπως ο επιθυμεί το κάθε παιδί.. 
γ)σελιδοδείκτες από γλωσσοπίεστρα- ξυλάκια χειροτεχνίας.
  • Στου βιβλίου τη γιορτή έλα να παίξουμε μαζί!!
Ισορροπία με τα βιβλία!
Περπατάμε με ένα βιβλίο στο κεφάλι, προσέχοντας να μην μας πέσει. Για να διασκεδάσουμε περισσότερο μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα, ύστερα αργά, να βαδίσουμε στις μύτες των ποδιών μας προσπαθώντας πάντα να μην πέσει το βιβλίο!!
  • Τραγουδώ με χαρά για τα βιβλία!!
Αγκαλιά με ένα βιβλίο μας μπορούμε να ταξιδέψουμε και να ονειρευτούμε ...ας τραγουδήσουμε: "Βιβλία, βιβλία .. βιβλιοφιλία". Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.
Επίσης μπορείτε να ακούσετε:
το τραγούδι της Λένας Κάσιου "το βιβλίο" . Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.

  • Ας παίξουμε...Δημιουργώ παζλ!

για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου