Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ουράνιο τόξο είμαι εγώ...μετά τη βροχή σα βγω όλοι με κοιτούν με θαυμασμό!!


Μετά τη βροχή σα βγω,
όλοι με κοιτούν με θαυμασμό!
Έχω χρώματα επτά,
αν μετρήσεις στη σειρά.
Τι είναι;
Το Ουράνιο τόξο!!!

Το ουράνιο τόξο είναι ένα καθαρά οπτικό φαινόμενο! Δεν μπορούμε να φτάσουμε την αρχή ή το τέλος του, αλλά ούτε και να το ακουμπήσουμε. Δημιουργείται, όταν το φως του ηλίου, απλώνεται πάνω σε σταγονίδια νερού, τα οποία αιωρούνται ακόμα στον ουρανό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε βροχή αλλά και ήλιο! Ένα φαινόμενο, που σίγουρα δεν το βλέπουμε κάθε μέρα! 

                          

Γιατί είναι πολύχρωμο:

Οι λωρίδες του ουράνιου τόξου παίρνουν τα χρώματα τους από τις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες αποτελούνται από 7 χρώματα. Τα χρώματα με τη σειρά είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το βαθύ γαλάζιο και το βιολετί.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

«Η βροχή δες πως πέφτει από ψηλά....»

Ομαδική εργασία "ο κύκλος του νερού"(από προηγούμενο έτος)
Ομαδική εργασία «ο κύκλος του νερού»(από προηγούμενο έτος).

 Μιλώντας για το νερό στα παιδιά έχουμε να τους πούμε πολλά ...

Το νερό είναι το πιο απαραίτητο αγαθό επάνω στην γη. Όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για όσα υπάρχουν, δέντρα, λουλούδια, πουλιά, χωράφια. Εάν δεν υπήρχε το νερό τίποτα δεν θα μπορούσε να ζήσει πάνω στην γη, όλα γύρω θα ήταν έρημα. Το νερό είναι πολύ χρήσιμο στον άνθρωπο. Με αυτό πλένουμε το σώμα μας, τα ρούχα μας,  τα τρόφιμα μας και το σπίτι μας. Ποτίζουμε τα χωράφια, τα δέντρα, τα λουλούδια. Στα μέρη που δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν δέντρα, λουλούδια παρά μόνο άμμος και τα μέρη αυτά τα λέμε "ερήμους". Το νερό έρχεται από την βροχούλα. Πηγαίνει βαθιά στο χώμα και μαζεύεται εκεί, και όταν περισσεύει κυλάει και σχηματίζει ποταμάκια...κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι της σταγόνας...

Μια καλή αφόρμηση για να μιλήσουμε για τον κύκλο του νερού,(τον τρόπο δηλαδή  που κινείται το νερό στον κόσμο) είναι να παρατηρήσουν τα παιδιά την βροχή να πέφτει, μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο και να απλώσουν τα χέρια τους για να αισθανθούν τις σταγόνες της βροχής να πέφτουν στις παλάμες τους αλλά και να αφουγκραστούν τον ήχο που κάνει η βροχή όταν χτυπά τα τζάμια των παραθύρων ή τα πλαστικά ή μεταλλικά αντικείμενα που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο.

  • Ανάγνωση βιβλίου:

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο που αναφέρεται στον κύκλο του νερού είναι «Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα» από μια  πολυαγαπημένη συγγραφέα την Σοφία Μαντουβάλου. Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο πατώντας ΕΔΩ. Όπως επίσης σας έχουμε φτιάξει το σχετικό βίντεο με εικόνες από το παραμύθι. (βλέπε παρακάτω). Έτσι ξεκινά τούτη η ιστορία που μιλάει για το ταξίδι που κάνουν οι νεροσταγόνες όταν προσπαθούν να μαζευτούν, να στριμωχτούν και να γίνουν  βροχή. Πρώτα το μικρό συννεφάκι άλλαζε σχήματα και μεγέθη κι όλο φούσκωνε, κι όλο μεγάλωνε,  κι όλο και πιο βαρύ γινόταν. Κι όσο συμβαίνανε όλα τούτα, ένα πρωινό δεν άντεξε άλλο κι έβαλε τα κλάματα. Και τότε οι νεροσταγόνες  ξεχύθηκαν παντού… Κι αρχίσανε τα μικρά ταξίδια και τις περιπέτειες και τα λόγια τα μεγάλα και τις προσμονές! Μόνο που σαν τέλειωσε το ταξίδι τους στη γη  άρχισαν πάλι οι επιθυμίες και τα όνειρα… Και βγήκε ο κυρ ήλιος και άρχισε ο αιώνιος κύκλος της ζωής

 Άλλο ένα βιβλίο που θα σας προτείνουμε είναι της Γιαννίκου Κατερίνας «Δε φοβάμαι...  το νερό». Σ' αυτό το βιβλίο, μέσα από πολύχρωμες εικόνες και απλά λόγια, ο αρκούδος Έκτορας και ο ποντικούλης Πάρης περιγράφουν το ταξίδι του νερού. Γιατί τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν και να εκτιμήσουν την αξία του. Να κατανοήσουν πόσο πολύτιμο και απαραίτητο είναι για τη ζωή στον πλανήτη. Έτοιμοι, λοιπόν; Πάρτε το αδιαβροχάκι σας... το μαγιό σας... το αλεξίπτωτό σας... και φύγαμε! Μπορείτε να  διαβάσετε το βιβλίο πατώντας ΕΔΩ. Όπως επίσης σας έχουμε φτιάξει το σχετικό βίντεο με εικόνες από το παραμύθι. (βλέπε παρακάτω)

  • Φυσικές επιστήμες-Πείραμα

«Θέλετε να δούμε το νερό να ταξιδεύει;»

Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα με νερό, το νερό είναι η θάλασσα, το μάτι της κουζίνας θα είναι ο ήλιος και το τζάμι θα είναι ο ουρανός. Το πείραμα έχει σκοπό να μας δείξει το ταξίδι που κάνει το νερό. Καθώς το νερό θα βράζει-θερμαίνεται τα παιδιά θα βλέπουν το νερό να εξατμίζεται. Οι ατμοί θα συγκεντρώνονται στο τζάμι(ουρανό) που θα κρατάμε πάνω στην κατσαρόλα(θάλασσα) και θα το θαμπώνουν δημιουργώντας τα σύννεφα... όπου και όταν θα υγροποιείται θα ρίχνει την πρώτη σταγόνα βροχής. 

Μπορείτε να το εκτυπώσετε το παραπάνω φύλλο εργασίας, τα παιδιά να ενώσουν τις γραμμούλες για να σχηματιστούν οι σταγόνες (Προγραφική άσκηση).

  • Δραστηριότητα 1:  Σχηματίζω τις δικές μου σταγόνες χρησιμοποιώντας ρολό από χαρτί υγείας.
  • Δραστηριότητα 2: Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα μου κάνω το συννεφάκι μου να δακρύζει .. και κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι του ...
  • Δραστηριότητα 3: Τα νήπια θα προσπαθήσουν να περάσουν το μαλλί μέσα στα μακαρόνια για να σχηματίσουν την βροχή.
Μια άσκηση λεπτής κινητικότητας που απαιτεί έλεγχο, συγκέντρωση και ακριβείς κινήσεις. Αυτό γιατί το παιδί θα πρέπει να «δουλέψει» μικρότερους μύες τους οποίους το παιδί πρέπει να ελέγχει αποτελεσματικά για να μπορέσει να αποκτήσει την σχετική επιδεξιότητα.

  • Δραστηριότητα 4:Τα παιδιά φυσώντας με ένα καλαμάκι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν την βροχή.

  • Μαθαίνουμε αινίγματα :Τα αινίγματα για τα παιδιά και τα προβλήματα λογικής ακονίζουν το μυαλό! 

    • Παροιμίες για την βροχή
    1. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
    2. Στην ανάβροχη καλό και το χαλάζι.
    3. Βρέχει καρεκλοπόδαρα.
    4. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται.
    5. Ότι βρέξει ας κατεβάσει.
    6. Τον είχε μη βρέξει και μη στάξει.

  • Μουσικοκινητική δραστηριότητα  από το βιβλίο "τραγουδώ και γυμνάζομαι" της Μαρίας Κυνηγού - Φλάμπουρα "η βροχή".

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά.

Κινητικότητα Δακτύλων- Ενδυνάμωση:

  • Παιχνίδια με την πλαστελίνη: Αυτό το ελαστικό υλικό είναι πολύ καλό εργαλείο. Υπάρχουν πολύ τρόποι να την τραβήξεις να δουλέψουν τα χέρια. Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μπάλες πλαστελίνης, τις οποίες μπορούν να πιέσουν και να κάνουν "πίτες" με ένα δάχτυλο κάθε φορά, μέσο, αντίχειρα, με ένα σπιρτόξυλο να κάνει τρύπες και γραμμές πάνω στην πλαστελίνη (προσέχοντας να μη σπάσει το σπιρτόξυλο). Όπως επίσης θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την πλαστελίνη σαν βάση, για να τοποθετήσουμε ξύλα από σουβλάκι και να πούμε στα παιδιά να περάσουν μακαρόνια.(βλέπε παρακάτω εικόνα)
  • Να κυλάει μικρές μπαλίτσες πάνω στο τραπέζι για να βάλει γκόλ σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπως επίσης μπορείτε να κολλήσετε ποτηράκια στην άκρη του τραπεζιού και να προσπαθούν να βάλουν την μπάλα μέσα σε αυτά.
  • Παιχνίδι για τα δάκτυλα: Μαζεύω φασολάκια, ταξινομώ διαφορετικά φασόλια πχ. ρεβύθια -φασόλια

  • Μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μια κουτάλα και να προσπαθήσουν να μεταφέρουν μπάλες μικρές από το ένα μέρος στο άλλο και για να κάνουμε πιο διασκεδαστική την διαδικασία μπορούμε να γεμίσουμε μια λεκάνη νερό και να τις τοποθετούμε μέσα σε αυτήν. 

  • Μπορούμε να τοποθετήσουμε τουβλάκια- αυτοκόλλητα - σποράκια πάνω σε ένα μεγάλο χαρτί και να πούμε στα παιδιά να προσπεράσουν τα εμπόδια φτιάχνοντας τον δικό τους δρόμο.  

Μπορείτε να αναρτήσετε φωτογραφίες από τον υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο με τις ζωγραφιές, τις κατασκευές και τα παιχνίδια των παιδιών αλλά και τα σχόλια, τις ευχές, τις καλημέρες των παιδιών και τις δικές σας!😍
Παρακαλούμε στις φωτογραφίες των παιδιών να καλύπτεται το προσωπάκι τους.
Για να συνδεθείτε στον τοίχο μας και να ανεβάσετε ότι θέλετε πατήστε εδώ .

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

«Η ελιά και τα πολύτιμα δώρα της»

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που αρχίζει το λιομάζωμα. Η ελιά λέγεται και αλλιώς ελαιόδεντρο ή λιόδεντρο. Είναι ένα δεντράκι αειθαλές, δηλαδή τα φύλλαράκια του δεν πέφτουν ποτέ. Η ελιά είναι ένα δέντρο ευλογημένο αφού μας δίνει το λάδι που είναι απαραίτητο συστατικό για την διατροφή μας. Στην Κρήτη υπάρχει η Μνημειακή Ελιά Βουβών το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο, που ακόμη και σήμερα μας δίνει καρπούς. Ο καρπός της ελιάς είναι ένας από τους πιο πολύτιμους καρπούς.

Σας προτείνουμε εάν έχετε δίπλα στο σπίτι μια ελιά  να κόψετε ένα κλαδάκι  ή ακόμη καλύτερα να πάτε σε ένα χωράφι να τους δείξετε από κοντά το δέντρο. Στόχος είναι να προσέξουν τα φύλλα, να πιάσουν τις ελιές, να τις πιέσουν έτσι ώστε να τα λαδώσει. Με αυτό τον τρόπο θα εμπεδώσουν καλύτερα τα δώρο που μας δίνει η ελιά, μας δίνει τον καρπό της αλλά και το λάδι που βάζουμε στο φαγητό και στην σαλάτα.

Δραστηριότητα 1: Ο Μύθος της Αθηνάς και του Ποσειδώνα

Στόχος μας με τον παρακάτω μύθο είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την μυθολογία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Άλλωστε αποτελούν τα παραμύθια της Ελλάδας.

Διασκευάσαμε τον μύθο της Αθηνάς με λόγια και εικόνες. Οι εικόνες είναι μια "γλώσσα¨ που την καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου, είτε μιλούν Ελληνικά, Γαλλικά κτλπ. είτε γνωρίζουν ή δε γνωρίζουν γράμματα. Ενθαρρύνουμε έτσι τα παιδιά όταν θα τους διαβάζετε το κείμενο να σας κάνουν ερωτήσεις, αλλά και να τους ζητάτε να εντοπίσουν τα σύμβολα. Τα παιδιά μπορούν να αφηγηθούν τον μύθο με δικά τους λόγια βοηθώντας τα τα σύμβολα.

Δραστηριότητα 2 : Φύλλο εργασίας 


Δραστηριότητα 3: Εκτέλεση συνταγής ελιόψωμου.

Μια δραστηριότητα όπως να εκτελέσουν μια συνταγή ελίοψωμου βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται με μαθηματικό τρόπο. Είναι αναγκαίο να τους δίνουμε ευκαιρίες να εξερευνούν, να χειρίζονται και να οργανώνουν συγκεκριμένα υλικά προτού τους ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν αφηρημένα σύμβολα. 

Για την εκτέλεση της συνταγής τα παιδιά καλούνται :

Α)Να συγκεντρώσουν τα υλικά π.χ αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά.. (σύγκριση ποσοτήτων, μέτρηση, αριθμός).

 Β)Να ακολουθήσουν την σειρά με την οποία θα αναμειχθούν τα υλικά σύμφωνα με την συνταγή, δηλαδή να ανακατέψουν πρώτα το αλεύρι μετά την μαγιά και στην συνέχεια αργά αργά το νερό (έννοιες χρόνου, διαδοχής ενεργειών). 

Όλα τα παραπάνω τα παιδιά θα τα κάνουν με ευχαρίστηση καθώς η προσέγγιση των συγκεκριμένων γνώσεων-δεξιοτήτων δεν είναι αυτοσκοπός αλλά έχουν στόχο να γίνει σωστά το ελίοψωμο που τους αρέσει!

Εκτέλεση
  • Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το 1 κιλό αλεύρι

  •  Έπειτα ρίχνουμε  τη μαγιά και λίγο αλάτι. 

           
  • Ρίχνουμε το χλιαρό νερό αργά και  μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο .

  • Στο τέλος ρίχνουμε τις ελιές. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  • Αφήνουμε 30 λεπτά σκεπασμένη τη ζύμη σε ζεστό μέρος. Πλάθουμε  μεσαίου μεγέθους ψωμάκια και τα τοποθετούμε επάνω σε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε μικρότερα και περισσότερα ελιοψωμάκια!

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 1 ώρα. Να ελέγχετε μετά τα 40 λεπτά. Μόλις ροδίσουν, είναι έτοιμα.

                                                             Καλή επιτυχία!

Δραστηριότητα 4 : Φυσικές επιστήμες

Βασικές έννοιες Βαρύ- ελαφρύ

  • Μπορούμε να βάλουμε σε ένα ποτήρι νερό να προσθέσουμε λάδι και να το ανακατέψουμε. Τα παιδιά θα παρατηρήσουν ότι το λάδι ανεβαίνει πάνω. Το λάδι είναι πιο ελαφρύ από το νερό. Για να το καταλάβουν καλύτερα θα πάρουμε αντικείμενα διαφορετικού βάρους και θα κάνουν την σύγκριση. (Βαρύ, ελαφρύ, πιο βαρύ, πιο ελαφρύ - πλαστικό, ξύλο, φτερό).

Δραστηριότητα 5 :Τέχνη και μαθηματικά

Παρατηρώ τον πίνακα του Χατζημιχαηλ Θεόφιλου- Το μάζεμα των ελαιών, 1933.

Οι ερωτήσεις θα βοηθήσουν να ανακαλύψετε τί γνωρίζουν τα νήπια για το θέμα. Θα τα προβληματίσουν αλλά και θα δείτε τί θυμούνται τα παιδιά από προηγούμενη συζήτηση. θα λειτουργήσει σαν αξιολόγηση.

             

Επίσης τα νήπια μπορούν να παρατηρήσουν τον πίνακα και απαντήσουν σε ερωτήσεις , όπως:

Μπορείς να μετρήσεις πόσα ελαιόδεντρα έχει ο κάθε πίνακας; Πόσοι άνθρωποι υπάρχουν στον πίνακα ; Πόσες είναι οι γυναίκες και πόσοι οι άνδρες ; Πόσες γυναίκες φοράνε μαντίλια ; Πόσα καλαθάκια κρατάνε ;


Δραστηριότητα 6 : Παιχνίδι με την  "ελιά"

 Δείχνουμε μια φυσική ελιά.

Ερωτήσεις :«Τι κρατάω; »(ελιά), «Από που μαζεύουμε τις ελιές», «Ποιος τις κάνει;», «Σας αρέσουν;». Σκεφτείτε και πείτε μου αν έχουμε κι εμείς στο σώμα μας ελιές. Με τι μοιάζουν; Διαβάζουμε τα τετράστιχα:

Είναι γλυκιά κατάμαυρη 

στο μάγουλο σημάδι

τσιμπώ και την ξανατσιμπώ

αλλά δεν βγάζει λάδι.

Η ελιά έχει ελιές 

και το σώμα μου πολλές

που είναι μαύρες και μικρές

και δεν κάνουνε λαδιές.

Δραστηριότητα 7 : Τραγούδι

Μπορούν να μάθουν ένα τραγουδάκι για την ελιά της Ηλέκτρας Κατσαμάνη.

Η ελιά μου η γλυκιά
φίλη μου από τα παλιά 
είναι πάνω στο βουνό 
μες στο χόρτο το πυκνό!

 

Βγάζει λάδι καθαρό 
όμορφο και λαμπερό.
Και το βάζω στο  φαΐ 
και είναι νόστιμο πολύ!

Δραστηριότητα 8Ας φτιάξουμε παζλ..

για να φτιάξεις το δέντρο της ελιάς πάτησε εδώ.

                               για να φτιάξεις το παζλ με θέμα το λιομάζωμα πάτησε εδώ.
                                   για να φτιάξεις το κλαδί της ελιάς πάτησε εδώ.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Φυτρώνει, φυτρώνει ο σπόρος...

Τα πρωτοβρόχια έχουν ποτίσει την γη και το χώμα έχει μαλακώσει, οι γεωργοί ετοιμάζονται να σπείρουν το χωράφι τους, έτσι και εμείς μαζί με αυτούς γίναμε ¨οι μικροί γεωργοί της τάξης μας". Η σπορά ήταν ένα θέμα πολύ εύκολο για τα περισσότερα παιδιά λόγω του ότι τα περισσότερα είχαν κήπο δίπλα στο σπίτι τους και γνώριζαν την διαδικασία της σποράς. Το μικρό και φαινομενικά "νεκρό" σποράκι μέσα από κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργεί μία νέα ζωή.

  • Η αφόρμηση  μας ήταν οι καρτέλες με τον κύκλο ζωής ενός σπόρου. Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήσαμε: 


μπορείτε να πατήσετε το παρακάτω βίντεο για να δείτε τις εικόνες με την σειρά:

  • Ανάγνωση του βιβλίου : "φυτρώνει , φυτρώνει ο σπόρος" του Σαμ Γκόντουιν εκδόσεις Πατάκη.

                             

  • Δραστηριότητα 1 - Τα παιδιά γνώρισαν και παρακολούθησαν την εξέλιξη του σπόρου φυτεύοντας σιτάρι. 

 Αφού γνώρισαν τα παιδιά την πορεία που ακολουθεί ο σπόρος για να φυτρώσει και να δώσει το νέο καρπό, τους δώσαμε την ευκαιρία να φυτέψουν σιτάρι και να παρατηρήσουν την πορεία της εξέλιξης του φυτού. 

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες με σκοπό να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον τους και συγχρόνως σταθερό τον έλεγχο της τάξης. ΟΙ πρώτες ομάδες όργωσαν τα χωράφια, οι επόμενες φύτεψαν και πότισαν.

Οι ομάδες που όργωσαν "τα χωράφια" τους.

                                Οι ομάδες που όργωσαν "τα χωράφια" τους.


                                                Οι ομάδες που φύτεψαν και πότισαν. 

  • Δραστηριότητα 2 - Κατασκευή 
  • Τα νήπια έβαψαν κουτιά από γάλα και έφτιαξαν το δικό τους σπίτι (εικόνα 1) και δίπλα φύτεψαν τον κήπο τους με σιτάρι (εικόνα 2).

    εικόνα 1
    εικόνα 2

    Έτοιμα τα σπιτάκια μας !!!!
    Τα σποράκια από σιτάρι που βάλαμε στο μαλακό το χώμα φύτρωσαν και τα βλαστάρια  των σιταριών μεγάλωσαν. (εικόνα 3)

                                                                          εικόνα 3
    • Δραστηριότητα 3- Κατασκευή
    Τα παιδιά έβαψαν ρολά από χαρτί υγείας με χρώμα καφέ για να φτιάξουν το χώμα του χωραφιού. Έπειτα τοποθέτησαν τα βαμμένα ρολά και το βαμβάκι σε αλουμινένια φορμάκια. Όταν τα παιδιά ετοίμασαν "το χωράφι" τους, φύτεψαν και πότισαν τις φακές.
    • Δραστηριότητα 4 - Φύλλο εργασίας
    Ζωγράφισαν την εικόνα με τον γεωργό με τα χρώματα που προτίμησαν και κόλλησαν τους σπόρους που έσπειρε ο γεωργός στο χωράφι του.

    • Δραστηριότητα 4 - Αξιολόγηση

    Ζητήσαμε από τα παιδιά να βάλουν τις εικόνες στην σωστή σειρά, ήταν μια προμαθηματική δραστηριότητα που σκοπό είχε την αξιολόγηση της ημερήσιας διδακτικής. Τα παιδιά προβληματίστηκαν, σύγκριναν και σύμφωνα με το αποτέλεσμα εμπέδωσαν τα στάδια ανάπτυξης του φυτού.


    • Μουσική - Τραγούδι

    Ένα ωραίο ρυθμικό τραγούδι που μιμήθηκαν  και τραγούδησαν με χαρά τα παιδιά ήταν "ο γεωργός".

                                 ο γεωργός

    Ο γεωργός πάει στον αργό, στον αργό, στον αργό
    ο γεωργός πάει στον αργό
    πρωί σαν ξημερώσει
     
    Το χωράφι να οργώσει, να οργώσει, να οργώσει
    Το χωράφι να οργώσει
    πρωί σαν ξημερώσει
     
    Τώρα σπέρνει το σιτάρι, το σιτάρι, το σιτάρι
    Τώρα σπέρνει το σιτάρι
    πρωί σαν ξημερώσει
     
    βροχή το πιάνει δυνατή, δυνατή, δυνατή
    βροχή το πιάνει δυνατή
    πρωί σαν ξημερώσει
     
    Μες στον ήλιο μεγαλώνει, μεγαλώνει, μεγαλώνει
    Μες στον ήλιο μεγαλώνει
    πρωί σαν ξημερώσει
     
    Κι έρχονται και το θερίζουν...
     
    Κι έρχονται και το μαζεύουν...
     
    Κι έρχονται και τ' αλωνίζουν...
     
    Και ο μύλος θα τ' αλέσει...
     
    Κι έρχονται και το ζυμώνουν...
     
    Και ο φούρνος θα το ψήσει...
     
    Ψωμί κυρά πάρε να φας
    για να φας, για να φας
    Ψωμί κυρά πάρε να φας
    πρωί σαν ξημερώσει