Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Η δύναμη της αγάπης μέσα από την λαϊκή ιστορία της αμυγδαλιάς.

  • Δραματοποίηση: Η ιστορία της Αμυγδαλιάς.
Θέλοντας να χαρίσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία στα παιδιά μετατρέψαμε μια απλή ιστορία σε θεατρική δράση.  Η δραματοποίηση είναι ο πιο διασκεδαστικός και ταυτόχρονα εκπαιδευτικός τρόπος για να κατανοήσει ένα παιδί μια ιστορία και να μάθει μέσα από αυτήν
Άρχισε η μουσική και ξεκίνησε η αφήγηση:
"Η Αμυγδαλιά ήταν ένα νέο, πανέμορφο, ροδαλό κορίτσι. Η μητέρα της την αγαπούσε πολύ, φοβόταν όμως τις κρύες μέρες του χειμώνα να την αφήσει να βγει έξω για να μην κρυώσει. Γι' αυτό το χειμώνα την κλείδωνε στο δωμάτιό της. Μια μέρα όμως ο Βοριάς πέρασε έξω από το παράθυρό της, την είδε και την ερωτεύτηκε. Τριγυρνούσε θλιμμένος έξω από το παράθυρό της. Ώσπου μια νύχτα σκέφτηκε να μεταμορφωθεί σε πρίγκιπα. Ο Βοριάς παρουσιάστηκε στην Αμυγδαλιά σαν όμορφος νεαρός άντρας και της ζήτησε αμέσως να παντρευτούν. Εκείνη μόλις τον αντίκρισε τον ερωτεύτηκε και δέχτηκε την πρότασή του. Μια μέρα λοιπόν, που έλειπε η μητέρα της από το παλάτι, βγήκε έξω τρέχοντας και αγκάλιασε το Βοριά. Δεν άντεξε την παγωνιά και τότε η Αμυγδαλιά μεταμορφώθηκε σ 'ένα πανέμορφο δεντράκι με ροζ και άσπρα ανθάκια. Από τότε η Αμυγδαλιά έγινε η νυφούλα του Βοριά και η δύναμη της αγάπης, θα τους ενώνει για πάντα. Μπορεί να ανθίζει κάθε χειμώνα όμως η καρδιά της θα είναι για πάντα ζεστή για τον πρίγκηπα της ".

Τα παιδιά έγιναν πρωταγωνιστές της ιστορίας με μεγάλη επιτυχία, ήταν φανερός ο ενθουσιασμός τους. Ήθελαν όλα τα νήπια να υποδυθούν την Αμυγδαλιά και τον Βοριά αντίστοιχα.(βλέπε φωτογραφία 1)

εικόνα 1
Ο Βοριάς έπιασε την Αμυγδαλιά και εκείνη πάγωσε.. μεταμορφώθηκε σε δεντράκι!
  •  Εκτέλεση συνταγής Αμυγδαλωτών.
Πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής τα παιδιά μέσω των εποπτικών μέσων πληροφορήθηκαν για τα μέρη της αμυγδαλιάς, τί μας δίνει η αμυγδαλιά και τι μπορούμε να φτιάξουμε με αυτά που μας δίνει. Έπειτα προτείναμε στα παιδιά να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας αμυγδαλωτά. 

Μια δραστηριότητα όπως να εκτελέσουν μια συνταγή Αμυγδαλωτού βοήθησε τα παιδιά να σκέφτουν με μαθηματικό τρόπο. Είναι αναγκαίο να δίνουμε στα παιδιά ευκαιρίες να εξερευνούν, να χειρίζονται και να οργανώνουν συγκεκριμένα υλικά προτού τους ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν αφηρημένα σύμβολα. 

Για την εκτέλεση της συνταγής τα παιδιά κλήθηκαν :

Α)Να συγκεντρώσουν τα υλικά π.χ  ανθόνερο , αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη άχνη.. (σύγκριση ποσοτήτων, μέτρηση, αριθμός).

 Β)Να ακολουθήσουν την σειρά με την οποία θα αναμειχθούν τα υλικά σύμφωνα με την συνταγή, δηλαδή να ανακατέψουν πρώτα την αμυγδαλόψιχα μετά την ζάχαρη άχνη  και στην συνέχεια αργά αργά το ανθόνερο (έννοιες χρόνου, διαδοχής ενεργειών). 

Όλα τα παραπάνω τα παιδιά τα έκαναν με ευχαρίστηση καθώς η προσέγγιση των συγκεκριμένων γνώσεων-δεξιοτήτων δεν είναι αυτοσκοπός αλλά είχαν στόχο να γίνουν σωστά τα αμυγδαλωτά που τους άρεσαν. Μετά που ολοκληρώθηκε η παρασκευή, δοκίμασαν με λαχτάρα τα αγαπημένα τους αμυγδαλωτά!

Έτοιμα τα αμυγδαλωτά μας!!

  • Δραστηριότητα 1: Ζωγραφίζω την δική μου αμυγδαλιά και βουτώντας τις μπατονέτες σε ροζ χρώμα φτιάχνω τα άνθη της
Βήμα 1: Ζητήσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα κλαδιά και τον κορμό της αμυγδαλιάς πατώντας πάνω στο σχέδιο.( Ασκήσεις που βοηθούν τα παιδιά να χειριστούν με ευλυγισία κάθε άρθρωση του χεριού.) 
Βήμα 2: Για τα άνθη της αμυγδαλιά ενώσαμε μπατονέτες και τα παιδιά βουτώντας τες μέσα στο ροζ χρώμα πατούσαν πάνω στα ζωγραφισμένα κλαδιά του δέντρου.
  • Δραστηριότητα 2: Ομαδική εργασία .. "Ανθισμένες αμυγδαλιές"!!
Μια αγαπημένη μας δραστηριότητα είναι η ομαδική εργασία. Οι μαθητές γίνονται υπεύθυνοι, συνεργατικοί και δημιουργικοί μέσα απο αυτές τις ομαδικές εργασίες. Δώσαμε τη δυνατότητα στους μαθητές να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν συνεργασία με τους φίλους τους.
Α Στάδιο:
Τα παιδιά έφτιαξαν το χορταράκι βουτώντας τη βούρτσα  στο πράσινο χρώμα.(βλέπε εικόνα 2)
εικόνα 2
Β Στάδιο:
Για τον ουρανό τα παιδιά χρησιμοποίησαν σφουγγαράκια και έκαναν τυπώματα με αυτά βουτώντας τα σε μπλε τέμπερα.(βλέπε εικόνα 3)
εικόνα 3
Γ Στάδιο:
Έφτιαξαν τα κλαδιά και τον κορμό της Αμυγδαλιάς με τις παλάμες και τον πήχη των νηπίων βάφοντας τα με καφέ χρώμα.(βλέπε εικόνα 4)

Δ Στάδιο:
Για να φτιάξουν τα άνθη της Αμυγδαλιάς βούτηξαν τον πάτο του μπουκαλιού στο ροζ χρώμα και έπειτα πάτησαν στα κλαδάκια του δέντρου που είχαν σχηματίσει με την παλάμη τους και τον πήχη του χεριού τους. (στο στάδιο Γ)
  • Δραστηριότητα 3: Ομαδική εργασία .. "η Αμυγδαλιά και ο Βοριάς"!!
Σε λευκό χαρτί του μέτρου αποτυπώσαμε το περίγραμμα ενός κοριτσιού για να φτιάξουμε την αμυγδαλιά  και ενός αγοριού αντίστοιχα  για να φτιάξουμε τον Βοριά. (όταν είχε μεταμορφωθεί σε νεαρός για να ζητήσει σε γάμο την Αμυγδαλιά).
Τα νήπια ζωγράφισαν το φόρεμα της Αμυγδαλιάς και όταν στέγνωσε το στόλισαν με άνθη.
Τα παιδιά έδωσαν την μορφή που είχαν φανταστεί για τους ήρωες της Λαϊκής ιστορίας, συνεργάστηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά(χρώματα, πον-πον, μαρκαδόρους και κορδέλες).
  • Κατασκευές: Το δέντρο της αμυγδαλιάς.
Τα νήπια ζωγράφισαν τον κορμό των δέντρων με ξυλομπογιές (βλέπε εικόνα1)  και με πινέλα (βλέπε εικόνα 3). Για να φτιάξουν τα άνθη της Αμυγδαλιά χρησιμοποιήσαν πον πον και τον πάτο από το μπουκάλι. Στο τέλος τα στόλισαν με πέρλες και glitter.


εικόνα 1
εικόνα 2
εικόνα 3
  • Αξιολόγηση.
Τα παιδιά μέσω της μνήμης, της φαντασίας τους αλλά  και της πραγματικότητας αποτυπώνουν στο χαρτί την Αμυγδαλιά. Έγινε φανερό ότι ο απώτερος στόχος του προγράμματος επιτεύχθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ατομική αξιολόγηση είχε ως στόχο να εξακριβώσουμε το βαθμό αφομοίωσης και κατάκτησης των γνώσεων και δεξιοτήτων των νηπίων και πραγματοποιήθηκε μέσω της ατομικής δραστηριότητας.
  • Ας παίξουμε...Δημιουργώ παζλ!
    για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.
    για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου