Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

«Η νύχτα μετά την Πρωτοχρονιά»

Είναι η νύχτα μετά την Πρωτοχρονιά  που ο Αι-Βασίλης γιορτάζει με την οικογένεια και τους φίλους του με  χαρά, κέφι και  ικανοποίηση... το πρωί θα τους βρει αποκαμωμένους! Ένα βιβλίο που παρουσιάζει τη λύτρωση που νιώθουν εκείνοι που δούλεψαν όλο το χρόνο για να μοιράσουν δώρα σε όλα τα παιδιά..

"Ήταν η νύχτα µετά την Πρωτοχρονιά... Ο Αϊ-Βασίλης µε τα ξωτικά του έχουν τελειώσει τη δουλειά, έχουν μοιράσει τα δώρα  και ο σάκος πάει στην άκρη. Ο Αι-Βασίλης κάθεται στο τραπέζι να φάει σπιτικό φαγητό. Σήκωσε το ποτήρι του για καλή χρονιά. Ήταν η ώρα για τις οκτώ γιγάντιες κουκουβάγιες να αφήσουν την τεράστια κροτίδα να σκάσει στο έδαφος. Ήταν η ώρα η γυναίκα του Αι-Βασίλη να τραβήξει τον μοχλό και να ανάψει τον ουρανό με απίστευτα χρώματα και αστερισμούς. Ήταν η ώρα να χορέψουν όλοι, οι τάρανδοι τουίστ, ταγκό και ισπανικό χορό και ο Αι-Βασίλης με τη γυναίκα του γεμάτοι κέφι. Μια απίθανη γιορτή που κρατά ως το πρωί κάθε τέτοια νύχτα μετά την Πρωτοχρονιά!"

Για να δείτε και να ακούσετε το παραμύθι πατήστε εδώ.

  • Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς!!!
Το έθιμο της Βασιλόπιτας
Βασιλόπιτα, κατά το Ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει και κόβεται και μοιράζεται στην οικογένεια αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους, συνήθως μετά το φαγητό. Η Βασιλόπιτα μπαίνει πάνω στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρείς φορές αρχίζει να την κόβει με πρώτο κομμάτι του Σπιτιού, του Χριστού, της Παναγίας, του Σπιτονοικοκύρη, της Σπιτονοικοκυράς, κ όσων βρίσκονται στο σπίτι που κόβουν την βασιλόπιτα.
                                                    Το έθιμο της "καλής χέρας".
Την τιμητική τους έχουν τα μικρά παιδιά επισκέπτονται νονούς, παππούδες, θείους για να τους κάνουν το ποδαρικό και να «εισπράξουν» την «καλή χέρα». Σήμερα όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας η επίσκεψη συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που δίνει συνήθως ο παππούς, η γιαγιά, ο νονός στο παιδί. Ωστόσο παλαιότερα, η «καλή χέρα» ήταν ένα σπιτικό γλύκισμα που το έφτιαχναν οι νοικοκυρές, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες. Το χτύπημα της καμπάνας το πρωί της Πρωτοχρονιάς, «φέρνει» μικρούς και μεγάλους μετά την εκκλησία να παίρνουν ο κάθε ένας από μια πέτρα, να κάνουν το σταυρό τους και να την πηγαίνουν μέχρι το σπίτι.
                                                      Το σπάσιμο του ροδιού.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι, για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας – δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του – και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι, για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη, για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».

                                 Το κρέμασμα της ασκελετούρας στην εξώπορτα.

                                    

Η ασκελετούρα γνωστή και ως μεγαλοκρέμυδο είναι ένα άγριο φυτό της Κρήτης. Ακόμα και να το βγάλεις από τη γη και το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν την ασκελετούρα στα σπίτια τους. 

  • Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε γούρια για να έχουμε καλή τύχη!!

Γούρι σπίτι!

Τα σπίτια συμβολίζουν  την οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή!

Μπορούν οι μικροί μας φίλοι να φτιάξουν γουράκια από πηλό ή εάν δεν έχετε πηλό να φτιάξετε το ίδιο γούρι με αλατοζύμη! 

Υλικά για να φτιάξουμε αλατοζύμη:

  • 1/2 κούπα αλάτι
  • 1/2 κούπα νερό (συν 1-2 κουταλίες πιθανόν ανάλογα στο αλεύρι)
  • 1 & 1/2 κούπα αλεύρι 
Εκτέλεση:
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε.
Έπειτα τα παιδιά θα φτιάξουν ένα τετράγωνο για την βάση του σπιτιού και ένα τρίγωνο για την σκεπή. Και αφού ενώσουν την σκεπή πάνω στην τετράγωνη βάση θα το ψήσετε στο φούρνο
Πώς ψήνω την αλατοζύμη;
Κανονικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Καλό είναι να τα σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο και να έχετε το νου σας για να μην αρπάξουν.
Αφού ψήσετε στο φούρνο και γίνει πολύ σκληρό, μετά που θα κρυώσει τα παιδιά μπορούν να βάψουν τα σπιτάκια με τα χρώματα που επιθυμούν και να τα στολίσουν με κορδέλες... μην ξεχάσετε να γράψετε πάνω με ανεξίτηλο μαρκαδοράκι το 2021!!
  • Τραγούδι: Πάει Ο Παλιός Ο Χρόνος - Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου.
Για να ακούσετε το τραγούδι πατήστε εδώ.
  • Ας παίξουμε.. Δημιουργώ παζλ!
                                          για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.
         Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και αισιοδοξία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου