Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

«Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι»

Ένα υπέροχο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά που σε κάνει να ταξιδεύεις και να ονειρεύεσαι! Διαβάζοντας το παραμύθι τα παιδιά λαμβάνουν σημαντικά μηνύματα, όπως να θέτουν στόχους και  να μάθουν να αγωνίζονται  για τα όνειρά τους!
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι  ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης που ονειρεύεται να αγγίξει ένα αστεράκι, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές του δεν τα καταφέρνει. Ώσπου ένα
χριστουγεννιάτικο βράδυ, καθώς βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή του έλατου ένα υπέρλαμπρο άστρο. Μια τέτοια ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσει…Ο δρόμος όμως προς την κορυφή του, είναι γεμάτος με πειρασμούς και  παγίδες. Μερικά από τα στολίδια του δέντρου που τον παρακολουθούν ολοζώντανα, το στρατιωτάκι, η κουκλίτσα και το ναυτάκι προσπαθούν να του αλλάξουν τα σχέδια. Στο τέλος το ποντικάκι καταφέρνει να πετύχει το γλυκό του όνειρο...

Για να ακούσετε και να δείτε το παραμύθι πατήστε εδώ.

Μία εξαιρετική ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά σε ένα υπέροχο βίντεο, με απολαυστική μουσική, δοσμένη με φαντασία και τρυφερότητα. Το πρώτο ελληνικό παραμύθι που έγινε τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο (ΕΡΤ-Time Lapse Pictures).
Για να δείτε την ταινία πατήστε εδώ.
Δραστηριότητα 1:Παρέα με την περιπέτεια του ποντικούλη φτιάχνουμε μπισκότα σε σχήμα αστεριού.

Μια δραστηριότητα όπως να φτιάξουμε μπισκότα βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται με μαθηματικό τρόπο. Είναι αναγκαίο να τους δίνουμε ευκαιρίες να εξερευνούν, να χειρίζονται και να οργανώνουν συγκεκριμένα υλικά προτού τους ζητηθεί να χρησιμοποιήσουν αφηρημένα σύμβολα. 

Για την εκτέλεση της συνταγής τα παιδιά καλούνται :

Α)Να συγκεντρώσουν τα υλικά π.χ αλεύρι, ζάχαρη, .. (σύγκριση ποσοτήτων, μέτρηση, αριθμός).

Σας έχουμε φτιάξει έναν πίνακα με όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε και που βλέποντας την εικόνα τα παιδιά θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα υλικά χωρίς να ξεχάσουν κάποιο από αυτά.( βλέπε την εικόνα 1- Υλικά συνταγής)

εικόνα 1. Υλικά συνταγής

Β)Να ακολουθήσουν την σειρά με την οποία θα αναμειχθούν τα υλικά σύμφωνα με την συνταγή, δηλαδή να ανακατέψουν πρώτα το αλεύρι μετά την ζάχαρη και στην συνέχεια αργά αργά τα υπόλοιπα υλικά(έννοιες χρόνου, διαδοχής ενεργειών).  Όπως επίσης βλέποντας την εικόνα θα κατανοήσουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν κάποια στάδια μέχρι να ετοιμαστούν τα μπισκοτάκια τους. Πρώτα συγκεντρώνω τα υλικά, μετά τα αναμιγνύω, έπειτα αφήνω την ζύμη στο ψυγείο, μετά ζυμώνω με τον πλάστη και με το καλούπι -αστέρι κόβω την ζύμη και στο τέλος ψήνω και αφού ψηθούν τα στολίζω.  (βλέπε εικόνα 2 - εκτέλεση συνταγής)

Όλα τα παραπάνω τα παιδιά θα τα κάνουν με ευχαρίστηση καθώς η προσέγγιση των συγκεκριμένων γνώσεων-δεξιοτήτων δεν είναι αυτοσκοπός αλλά έχουν στόχο να γίνουν σωστά τα μπισκότα!

εικόνα 2 - Εκτέλεση συνταγής.
Αφού τα ψήσετε μπορείτε να τα στολίσετε με γλάσο από ασπράδι αβγού και άχνη ζάχαρη ή ακόμη και να τα βουτήξετε στην σοκολάτα!
Έτοιμα τα μπισκοτάκια μας !!
Καλή επιτυχία!!
  • Δραστηριότητα 2:Να βάλουμε μουσική και τα παιδιά να χορέψουν το χορό των αστεριών.
    Για να ακούσετε το ορχηστρικό τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη "Ο χορός των αστεριών " πατήστε εδώ.
  • Ας παίξουμε.. Δημιουργώ παζλ!
                                          για να δημιουργήσετε το παζλ πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου