Πληροφορίες

Αυτό το ιστολόγιο δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς προσχολικής εκπαίδευσης του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Σκινέ Μαρία Ανδρουλάκη, Ελπίδα Κοκολινάκη, Μαρία Βουλγαρίδου και Λια Μαραμπουτάκη. Σας προσκαλούμε λοιπόν στην παρεούλα μας παρουσιάζοντας σας δραστηριότητες, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια και πολλά άλλα!!

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

«Ένα τσαμπί σταφύλι»

Το θέμα του τρύγου είναι εκπαιδευτικό και συγχρόνως διασκεδαστικό.  Η αφόρμηση μας ένα κλαδί από την κληματαριά και τσαμπιά απο σταφύλια. Αρχικά εισάγαμε το θέμα παρατηρώντας ποικίλο οπτικό υλικό αλλά και προϊόντα του σταφυλιού. 

Για να κατανοήσουν την διαδικασία του τρύγου είχαμε τοποθετήσει στην σειρά τις φωτογραφίες με τα στάδια του τρύγου και τις εξηγήσαμε στα παιδιά. Έπειτα μπερδέψαμε τις εικόνες και  τα ίδια τα παιδιά τις βάλανε στην σειρά, η δραστηριότητα αυτή τα βοήθησε να εμπεδώσουν την διαδικασία του τρύγου.

Στόχος μας ήταν να αποκτήσουν τα νήπια, με βιωματικό τρόπο γνώσεις γύρω από το φυτό, τον καρπό και τα παράγωγα του. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το πως από το σταφύλι προέρχεται το κρασί και κυρίως τη διαδικασία με την οποία γίνεται αυτό. Πολλά από τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τρυγήσουν και να πατήσουν και αυτό  βοήθησε να κατανοήσουν όλα τα παιδιά την διαδικασία ακούγοντας τις εμπειρίες τους όπως επίσης με τα βιωματικά παιχνίδια(δραματοποίηση) τα οποία παίξαμε και τα οποία προσομοίωναν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συλλογή των σταφυλιών, η επεξεργασία και η παραγωγή του κρασιού. Μαζέψαμε σταφύλια, τα πατήσαμε και τα βάλαμε στα βαρέλια μας!


Οι φωτογραφίες μπήκαν στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τις βλέπουν και να εμπεδώνουν καλύτερα όλα όσα είχα μάθει.

  • Δραστηριότητα 1
Κατασκευή σταφυλιού 


Τα στάδια την δραστηριότητας:
Πρώτα έβαψαν τα φύλλα του σταφυλιού....


Έφτιαξαν ρόγες σταφυλιού από πηλό ....


Έβαψαν τις ρόγες με πινέλο .... 


Κόλλησαν τις ρόγες και σχημάτισαν το σταφύλι...


Έτοιμα τα  σταφυλάκια μας!!!


  • Δραστηριότητα 2
Έφτιαξαν σταφύλι χρησιμοποιώντας μικρά ρολάκια. Αποτύπωσαν με τον καλύτερο τρόπο το σχήμα-μορφή του σταφυλιού.


  • Τραγούδια

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τραγούδια όπως το "Τσιριτρό" και "Στου Μανώλη την ταβέρνα".

Τα παιδιά μέσα από αυτήν την θεματική ενότητα  αποκόμισαν σίγουρα πολλά ,αλλά το σημαντικότερο έπαιξαν, διασκέδασαν ,συνεργάστηκαν, απέκτησαν εμπειρίες, γνώσεις, βιώματα και ένιωσαν δημιουργικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου