Στις 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή, θρησκευτική και εθνική!
Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια προσέγγιση κατάλληλη για τους μικρούς μας φίλους, μιλώντας με απλά λόγια για την επανάσταση του 1821.
Τί γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;
Γιορτάζει η πατρίδα μας, που οι τσολιάδες μας πριν από πολλά- πολλά χρόνια κατάφεραν να νικήσουν τους Τούρκους, οι οποίοι ήθελαν την πατρίδα μας, γιατί ήταν όμορφη, είχε ωραία βουνά, θάλασσες, δάση και έναν λαμπερό ήλιο να στολίζει τον καταγάλανο ουρανό. Όλα αυτά τα ήθελαν δικά τους, αλλά οι τσολιάδες μας αντιστάθηκαν και τους νίκησαν με γενναιότητα χωρίς να φοβηθούν.
Εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήσαμε :
Δεν χορταίνω να βλέπω τον ήλιο.
Έγινε αναφορά σε σημαντικούς Έλληνες της επανάστασης που πολέμησαν με γενναιότητα φωνάζοντας «Ελευθερία ή Θάνατος» , και έχουν μείνει στην ιστορία ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αθανάσιος Διάκος. Γυναίκες δυναμικές όπως η Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, πολέμησαν στην θάλασσα χωρίς να φοβηθούν τον εχθρό. (πατήστε εδώ για να ακούσετε το σχετικό τραγούδι).
- Αφήγηση παραμυθιού "Τα ελληνάκια" της Ευγενίας Φακίνου.
Εκτός όμως από την νίκη των Ελλήνων, γιορτάζει και η Παναγιά μας, η οποία βοήθησε τους Έλληνες να νικήσουν. Εκείνη την ημέρα εμφανίστηκε στην Παναγίτσα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και δίνοντας Της ένα κρίνο, της είπε ότι σε λίγους μήνες θα γεννήσει τον Χριστούλη, δίνοντάς της ευχάριστη είδηση.
Δραματοποίηση: Τα παιδιά έκανα αναπαράσταση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Θέλοντας να χαρίσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία στα παιδιά έκαναν την αναπαράσταση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η δραματοποίηση είναι ο πιο διασκεδαστικός και ταυτόχρονα εκπαιδευτικός τρόπος για να κατανοήσει ένα παιδί μια ιστορία και να μάθει μέσα από αυτήν.
![]() |
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε μπροστά στην Παναγία κρατώντας στο χέρι έναν κρίνο. Και της ανακοίνωσε ότι θα γίνει μητέρα του Χριστού, που θα γεννήσει. |
Δραστηριότητα 1 : Τα παιδιά έφτιαξαν το τσαρούχι.
(χαρτοκολλητική -προγραφή )
- Τραγούδια για την 25η Μαρτίου.